Blog: Budgettips Australië

Voordat dit te enthousiast gelezen wordt, reizen kost geld en Australië is helaas niet goedkoop. Waar dit misschien enkele jaren geleden wel nog zo was (je hoort wel eens van die verhalen) is dit nu simpelweg niet meer zo. Hoe we tot die conclusie zijn gekomen blijkt uit dit simpel vergelijk met Nederlandse prijzen (met valutakoers april 2015);watch full The Avengers 2012 film online

  1. Boodschappen in de supermarkt zijn gemiddeld 10% a 20% duurder dan in NL (zie zo meteen ook de budgettips)
  2. Alcohol is schrikbarend duur. Waar bijvoorbeeld een krat Heineken bier van 24 flesjes in NL zo’n €14,- kost, kost een A-merk bier hier al vlug $50,-, oftewel €35,-.
    Wijnprijzen liggen redelijk gelijk aan NL, sterke drank daarentegen is weer een stuk duurder.
    In een café kost een biertje of een glas wijn al vlug $6,- oplopend tot $10,-.
  3. Tabak is, net als alcohol, vele malen duurder. Een pakje sigaretten van 20 stuks (normaal A-merk) kost tussen de $25,- en $30,-, oftewel ongeveer €20,-.
  4. Prijzen in een restaurant zullen redelijk gelijk liggen als je kijkt naar de maaltijden, echter de drankjes kunnen het duurder maken.
  5. Een gemiddelde hotel/motel overnachting ligt redelijk gelijk met die in NL, zijn zeker niet goedkoper en de kwaliteit van budgetmotels is zeer matig.
  6. Activiteiten zoals georganiseerde excursies zijn (af en toe) schrikbarend duur en zullen dan ook je budget bepalen voor je reis.

Gelukkig, er is iets wat veel goedkoper is in Australië, en dat is brandstof! Vaak toch een belangrijk onderdeel van je rondreis. Waar de prijzen nog wel eens kunnen verschillen zal gemiddeld 1 liter benzine ongeveer $1,40 kosten, oftewel €1,-.

Dus waar Australië lang het imago heeft gehad dat je er voor weinig geld rond kunt reizen is dit langzaam aan het verdwijnen. Wil niet zeggen dat je voor een redelijk bedrag toch een zeer mooie reis door dit grote land kunt maken.
Alles is uiteraard afhankelijk van de lengte van je reis, maar vooral ook je eisen. Je budget is dus enorm persoonsgebonden en onderstaande tips kunnen daarom alleen maar algemeen zijn.

Enkele budgettips;

1. De Supermarkt:
Doe zoveel mogelijk je boodschappen bij Woolworths of Coles (te vergelijken met AH en/of Jumbo). Hoewel de prijzen dan wat hoger liggen dan in NL, kun je nog altijd kritisch je boodschappen doen, voornamelijk omdat deze supermarkten een zeer groot assortiment bieden. Je zult direct merken dat A-merken (Coca Cola, Kellogg’s, Mars e.d.) onbetaalbaar zijn, maar deze merken zijn ook verkrijgbaar in een c-variant, altijd de moeite waard om te proberen.

Daarnaast hebben deze supermarkten elke ochtend hun verse artikelen waar nog 2 dagen datum op staat afgeprijsd, de “reduced items”. De korting kan wel oplopen tot 60%, terwijl je het dezelfde dag nog kunt gebruiken. Een uitgebreider blog over boodschappen doen in Australië vindt je hier…

2. Overnachting:
– Kamperen;
Hoewel niet alle mensen er van houden, kamperen is de ideale manier om in Australië rond te reizen. Met name omdat Australiërs dit zelf ook doen en omdat het weer dit vaak toelaat. Daarnaast is het ook een goedkope optie. Het aanbod van campings is groot. Je hebt onderscheid in de gezins-/vakantieparken en de wat meer eenvoudige campings, zodat je zelf je keuze kunt maken waar je blijft. De prijzen per overnachting kunnen daarom variëren van $20,- tot aan $50,-.

Ook is er de optie om te kamperen in de ‘National Parks’, waar je tegen een kleine vergoeding kunt overnachten, $10,- tot $20,-. Houdt er dan wel rekening mee dat de voorzieningen eenvoudig kunnen zijn.

Een laatste manier is het gratis kamperen. Waar dit vroeger op veel plaatsen kon, is dit nu iets meer gereguleerd door enkele staten. Dit wil overigens niet zeggen dat dit niet meer kan. Er zijn kampeerboeken in omloop (ook te downloaden als app) waar je deze kampeerplekken kunt vinden.

– Hostels;
Australië is ingericht op rondtrekkende mensen en dus is het aanbod van hostels redelijk groot, met name in de grote steden of toeristische trekpleisters. De prijzen kunnen nog verschillen en dit heeft vaak met de kwaliteit te maken. Ketens als YHA bieden een lidmaatschap aan, zodat je bij meerdere vestigingen korting krijgt op een overnachting.

-Airbnb;
Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties, je slaapt dus bij de mensen thuis. Je kunt per woonplaats kijken wat het aanbod is aan kamers en kunt ondertussen ook de recensies over deze kamer en de verhuurder lezen. De prijzen variëren enorm, maar voor een eenvoudige kamer betaal je minder dan een hotel of hostel.

3. Activiteiten:
Je bent in Australië, dus wil je ook wat zien en doen. Gek genoeg zijn de mooiste dingen gratis. Je kunt vele mooie natuurgebieden, stranden, uitzichtplaatsen en monumenten bezoeken zonder dat je dit iets kost (ja ok, misschien wat benzine of buskaartjes).

Ben je gebonden aan een georganiseerde reis, dan zul je merken dat dit redelijk wat geld gaat kosten. Als voorbeeld; een weekend Fraser Island kost je makkelijk €300,- per persoon (2015), een dagtour naar de Whitsunday Islands €150,-. Dit zijn prachtige plaatsen om te bezoeken, maar de moeite waard om van te voren te bekijken wat dit kost en of je eventueel ergens korting kan bedingen. De enige budgettip in deze; beslis wat je wel en niet wilt doen, dit kun je in je voorbereiding al meenemen, zodat je niet teleurgesteld word als je er eenmaal bent.

4. Vervoer:
Je kunt op vele manieren Australië rondreizen. Enkele manieren, met enkele tips;

– Auto/camper;
Ga je voor 2 maanden naar Australië of korter, huur dan een auto of camper. Neem de tijd om op internet te zoeken en prijzen op te vragen, dit uitzoeken loont zich in de scherpste deal.
De goedkoopste camper (voor backpackers) zul je waarschijnlijk vinden bij Wicked, maar kijk goed naar de extra kosten per verhuurder en kijk naar de opties die je wilt.

Blijf je voor een langere tijd in Australië, koop dan een auto of camper. Dit lijkt een hele onderneming, maar ook hier loont wat zoekwerk op internet. Er is een heuse markt voor auto’s en campers voor backpackers, waarbij (afhankelijk van het seizoen en de regio) er altijd vraag en aanbod is. Het aankoopbedrag mag dan even flink wat geld zijn, maar bij een goede verkoop verlaag je je kosten enorm!

Zoals gezegd, de brandstof is goedkoop vergeleken met Nederland en je ziet erg veel van het land.

– Georganiseerd;
Langs de gehele oostkust en enkele wegen naar het binnenland rijdt de Greyhound bus. Deze rijdt langs alle grote steden en toeristische attracties. Hoewel de tickets voor de bus in eerste instantie niet goedkoop lijken, kun je deze in combinatie met de eerder genoemde excursies boeken en daardoor leuke kortingen ontvangen. Uiteraard ben je wel gebonden aan de bustijden, dus enige vrijheid van reizen moet je wel inleveren.

– Vliegen;
Heb je geen auto of camper maar wil je toch diverse plaatsen bezoeken dan kun je uiteraard altijd nog het vliegtuig pakken. De goedkopere nationale vliegtuigmaatschappijen zijn onder andere TigerAir, Jetstar of Virgin. Uiteindelijk is het simpelweg raadzaam om een vergelijkingssite als skyscanner.nl te raadplegen voor de goedkoopste optie.

Nadeel aan deze low-cost vliegtuigmaatschappijen, je bent altijd extra geld kwijt voor je bagage, welke ze je van te voren niet laten zien in de aangeboden prijs.

Samengevat kun je geld besparen op het volgende;
– Kamperen i.p.v. hotels
– Zelf je eten koken (supermarkt) i.p.v. uit eten
– Matig je stapavonden (hoe erg dit ook mag klinken)
– Zoek lang en goed naar de scherpste deals omtrent vliegtickets, excursies e.d.

Maakt bovenstaande je reis minder leuk? Wij denken van niet, het is een keuze die je zelf maakt. Nogmaals, alles is afhankelijk van wat je van je reis door Australië verwacht.

Een goede voorbereiding kan je heel wat euro’s besparen. Wij hebben helaas heel wat backpackers gezien die door geldgebrek dagen (en soms weken) lang rond hun hostel lagen en dagelijks alleen noodles aten omdat ze anders niet rond kwamen. Een combinatie werken/reizen kan altijd, mits je het juiste visum hebt. Hiermee kun je je reis uiteraard een flinke financiële injectie geven, maar ook hiervoor geldt, zorg dat je dit enigszins voorbereid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.