Blog: De mooiste gratis bezienswaardigheden in Australië

Australië is een prachtig land om in rond te reizen, dat is op zich geen verrassing. Echter is Australië geen goedkoop land meer. Uiteraard hangt dit erg af van de manier waarop je rondreist, maar één ding is wel redelijk duidelijk, wil je excursies gaan ondernemen, dan zijn deze redelijk tot behoorlijk duur.

Bezienswaardigheden als bijvoorbeeld Fraser Island, Whitsunday Islands, Greet Barrier Reef, Kangaroo Island of Rottnest Island kunnen een behoorlijk gedeelte van je budget opslokken. Met name omdat je (bijna) altijd verplicht bent om met een organisatie mee te gaan.
Tijd dus voor een lijst met gratis bezienswaardigheden! Natuurlijk moet je vervoer hebben om er te komen, maar onderstaande locaties zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken en kosten terplekke helemaal niets.

 

1. Great Ocean Road (Victoria)

Great Ocean Road 6
Deze bekende route, nabij Melbourne, leidt je langs vele kilometers kustlijn. Onderweg zijn vele stops waar je kunt genieten van het uitzicht, met als bekendste stop ‘The Twelve Apostels’. Hier kan het dan ook erg druk zijn, terwijl enkele kilometers verderop de drukte wat afneemt maar het uitzicht nog steeds erg mooi is.

2. Blue Mountains (New South Wales)
Three Sisters - Blue Mountains 2

Dit nationaal park kent als trekpleister onder andere de ‘Three Sisters’, maar je kunt ook de “Wentworth Falls’ bezoeken, welke een mooie wandeling aanbied. Een parkeerplek zoeken is wat lastig, met name in het hoogseizoen.

3. Wollemi National Park (New South Wales)
Wollemi National Park 20

Slechts een paar kilometer verwijderd van de Blue Mountains ligt het Wollemi National Park. Dit park is veel minder toeristisch, maar heeft enkele prachtige wandelingen. De bekendste wandelroute neemt je door een lange tunnel (oude spoorwegtunnel) waar je de zogenaamde ‘glowworms’ kunt zien. Het landschap en de uitzichten bieden grofweg hetzelfde als de Blue Mountains.

4. Tomaree Head (New South Wales)
Tomaree Head - Tomaree National Park 10

Niet echt bekend, maar Tomaree Head biedt één van de mooiste uitzichten van de oostkust. Het ligt ongeveer 60km ten noorden van Newcastle. Met slechts een wandeling/klim van 1 kilometer heb je uitzicht op de baai, maar tegelijkertijd ook op meerdere stranden met helder zeewater.

5. Koala Hospital Port Macquarie (New South Wales)
Koala Hospital - Port Macquarie 4

Een 250km boven Newcastle ligt het plaatsje Port Macqaurie. In deze plaats vindt je een koala hospital welke zich richt op het verzorgen van koala’s die gewond zijn geraakt door bijvoorbeeld natuurrampen of verkeersongelukken. Zeer interessant om een rondje door deze verblijfplaats te lopen. Rondleidingen worden er ook gegeven op gezette tijden.

6. House of Parliament Canberra (Australia Capital Territory)
Canberra 17

Even wat anders dan natuur, een bezoek aan het parlementsgebouw van Canberra. Als hoofdstad van Australië kun je hier een kijkje nemen in diverse kamers waar normaal gesproken de leiders van Australië hun beslissingen nemen.

7. Edith Falls (Northern Territory)
Edith Falls 3

Op een 45min rijden van de stad Katherine liggen de Edith Falls. Je hebt hier de optie om via 2 wandelingen langs de watervallen te lopen, waar je vervolgens ook mag zwemmen. Dit laatste is heerlijk, aangezien het in dit gebied erg warm kan worden.

8. Katherine Gorge (Northern Territory)
Katherine Gorge 33

De stad Katherine stelt niet veel voor, maar het nationaal park met de ‘Katherine Gorge’ is prachtig. Deze ligt een 40km buiten de stad en biedt een aantal wandelroutes en opties om met een cruise door deze gorge te varen. De wandelroutes komen langs enkele plaatsen waar mooie watervallen te zien zijn en waar je een verfrissende duik kunt nemen.

9. Coral Bay (Western Australia)
Coral Bay 86

Het ideale plaatsje aan de westkust voor rust, zon, zee, strand en snorkelen! Dit kleine dorp beschikt slechts over 1 straat en een klein winkelcentrum, wat de naam eigenlijk niet mag hebben. Het mooie is echter dat je slechts enkele stappen in zee hoeft te zetten om te kunnen zwemmen en snorkelen tussen koraal en tropische vissen!

10. Canal Rocks (Western Australia)

Canal Rocks 15
In het zuidwesten van Australië kun je vanuit Busselton de snelweg naar Margaret River nemen. Leuker is het om de ‘scenic route’ te nemen langs de kust. Halverwege kom je langs de ‘Canal Rocks’. Deze aparte rotsformatie in zee zorgt voor een prachtig uitzicht en je hebt de mogelijkheid om in zeer helder water te zwemmen.

11. Great Ocean drive (Western Australia)
Great Ocean Drive - Esperance 6

Niet te verwarren met The Great Ocean Road nabij Melbourne kun je The Great Ocean Drive rijden bij Esperance, West Australië. Deze route neemt je langs enkele mooie afgelegen stranden en is weinig toeristisch.

Daarnaast wordt je ook langs The Pink Lake gestuurd. Deze was ooit roze, maar is dit al lang niet meer!

12. Gorge wildlife park Adelaide Hills(gratis koala vasthouden!) (South Australia)
Gorge Wildlife Park 61

Ok, eerlijk is eerlijk, de entree voor dit park is $15,- per persoon. Maar waar andere parken (ontzettend) veel geld vragen voor het vasthouden van een koala, is dit hier helemaal gratis! Daarnaast mag je in dit park diverse dieren voeren (dit voer mag je zelf meenemen) en kun je jezelf makkelijk enkele uren vermaken. Het is de entree meer dan waard.

Verwar dit park niet met het wat bekendere Cleland Wildlife Park, welke iets dichterbij Adelaide ligt. Hier vragen ze $30,- voor het vasthouden van een koala.

Deze lijst zal altijd incompleet zijn, daar waar er nog genoeg dingen te zien zijn die niets kosten. Aanvullingen zijn dan ook altijd welkom!

Een gedachte over “Blog: De mooiste gratis bezienswaardigheden in Australië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.