Blog: Boodschappen doen in Australië, duur of niet?

Je bent je reis naar Australië aan het plannen en hebt de meest dure uitgaven al een beetje inzichtelijk gemaakt. Vliegtickets, eventueel autohuur of bustickets zijn al geregeld of ben je aan het vergelijken.

Maar er is nog een kostenpost die belangrijk is, namelijk; wat geef ik uit aan boodschappen? Of hoeveel kost een biertje in Australië?

Na 6 maanden reizen door heel Australië hebben wij vele supermarkten bezocht en proberen je wat richtlijnen mee te geven.

De supermarkt in Australië
De keuze uit supermarkten in Australië is enigszins wat beperkt. De formules Coles en Woolworths domineren samen de markt (marktaandeel samen rond 90%). Je vindt deze winkels dan ook in alle steden (vaak meerdere vestigingen) en in de grotere dorpen.

Aan de oostkust vindt je ook nog Aldi en in de kleinere dorpen moet je het vaak doen met IGA.
Wat in het algemeen opvalt aan de supermarkten in Australië is het feit dat ze geen alcohol of tabak verkopen. Alcohol is te koop in het vaak aangrenzende slijterij, tabak bij de tankstations.

Coles of Woolworths
Je kunt deze twee supermarkten het beste vergelijken met een gemiddelde AH, Jumbo of Plus in Nederland. Het assortiment is redelijk groot (food en non-food) en je kunt er prima boodschappen doen. De prijzen verschillen niet heel veel onderling, afhankelijk van aanbiedingen die ze beide voeren.

Even grofweg per categorie kun je dit verwachten in vergelijking met prijzen in Nederland;
– Zuivel; alle melk gerelateerde producten zijn een stuk duurder dan in Nederland. De prijzen van melk, kaas, desserts e.d. liggen fors hoger. Een pak melk voor een onder $1,- ? Forget it!
– Vlees; prijzen liggen gelijk, dan wel lager dan in Nederland. Met name rundvlees is wat goedkoper.
– Groente/Fruit; in de mix ongeveer even duur. Het ene product kan wat hoger ligger, het andere lager. De prijzen kunnen ook per regio wat verschillen.
– Brood; je kunt al een brood kopen voor $0,85 ! Je betaalt meer voor betere kwaliteit. Over het algemeen liggen de broodprijzen lager dan in Nederland.

Voor alle versproducten in bovenstaande categorieën geldt wel; deze worden 2 dagen voor uiterste verkoopdatum afgeprijsd! Er is altijd wel een hoekje te vinden in een koeling waar deze afgeprijsde artikelen liggen. Hebben ze nog maar 1 dag houdbaarheidsdatum, dan worden ze nogmaals afgeprijsd. Zeer de moeite waard om dit in de gaten te houden!

Overige houdbare boodschappen; deze liggen iets boven de Nederlandse prijzen. Kijk goed naar aanbiedingen, deze kunnen ooit aantrekkelijk zijn.
Bekende A-merken, met als beste voorbeeld Coca Cola, zijn wel een stuk duurder dan in Nederland.

Coles genoot onze voorkeur, omdat deze winkels een duidelijke lijn c-merk artikelen voeren, te vergelijken met AH Basis. Daarnaast voeren zij vaker meer scherpe aanbiedingen.

Aldi
Als je een Aldi in Australië binnenloopt denk je eigenlijk dat je gewoon in Nederland bent. De winkel is eenvoudig, heeft een beperkt assortiment en oogt wat rommelig.
Waar wij verwachtte dat de prijzen laag zouden zijn, viel het op dat deze redelijk gelijk liggen met Coles of Woolworths (enkele artikelen daargelaten). Omdat Aldi met name aan de oostkust te vinden is, hebben wij vooral voor Coles gekozen vanwege het ruimere assortiment.

IGA
Zoals gezegd, deze vindt je met name in de kleinere dorpen. Ondanks dat je blij bent dat er in afgelegen plaatsen een IGA te vinden is, wordt je niet blij van het prijspeil.
Deze formule is het beste te vergelijken met SPAR in Nederland. Vaak kleine winkels, een beperkt assortiment tegen hogere prijzen.

De tip bij deze; sla houdbare boodschappen groot in als je bij een Coles of Woolworths bent, dit bespaart je heel wat dollars.

De formule IGA voert zijn winkels in de staat South Australia onder de naam Foodland.

Alcohol en tabak
Uiteraard wil je tijdens je reis ook wel eens genieten van een biertje of wijntje.
Zodra je de eerste beste slijterij binnenloopt stel je waarschijnlijk je hoeveelheid die je van plan was te drinken even aan.
Alcohol is simpelweg duur in Australië! Het merendeel wordt veroorzaakt door de belasting/accijns die hier op geheven word.
Voor een doos A-merk (bijv. XXXX-Gold) blikjes bier (24 stuks) betaal je al vlug tussen de $40,- of $45,-. Wil je toch Heineken, dan betaal je hiervoor makkelijk $50,-. Aanbiedingen zijn er nauwelijks of zijn niet echte de moeite waard.

De prijzen van wijn liggen redelijk gelijk met die in Nederland en wil je simpelweg goedkoop dronken worden, dan is er nog altijd ‘goon’. Deze mix van overblijfselen van wijn wordt verkocht in zakken van 5 liter en is redelijk goedkoop.

De prijzen van bier of wijn in cafés of restaurants liggen rond $6- tot $10,- per glas/flesje, afhankelijk van het type restaurant je bezoekt. Sommige hostels met een bar durven dit ook te vragen, maar dit verschilt wel.

Wat kosten sigaretten in Australië?
Nadat je wat alcohol hebt ingeslagen kun je maar beter stoppen met roken. Voor een pakje sigaretten (A-merk, normale inhoud), betaal je al vlug $20,- (sommige merken zijn iets goedkoper).
Je ziet dan ook een stuk minder mensen roken dan in Nederland viel ons op, wat ook niet gek is.

Mocht je na Australië op doorreis zijn naar Nieuw Zeeland, dan kun je bovenstaande prijzen ook verwachten, al is tabak daar nog duurder.

Conclusie:
Wees kritisch tijdens je bezoek aan de supermarkt, probeer huismerken en ben scherp op aanbiedingen. Hierdoor kun je ooit best voordelig je boodschappen inladen.
Alcohol en tabak blijven duur, hier ontkom je niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.