Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Praktisch

Algemene informatie over Nieuw Zeeland:

 

Aantal inwoners: 4.5mln

Munteenheid: Nieuw Zeelandse Dollar (NZD)

Taal: Engels, Maori

Tijdzones: 1, GMT+12

Visum Nieuw Zeeland:

Tijdens je aankomst op het vliegveld in Christchurch, Auckland of Wellington ontvang je bij de douane je visum, welke voor toeristen 3 maanden is. Wie langer dan drie maanden op vakantie wil gaan naar Nieuw Zeeland, kan zijn toeristenvisum (dit is de stempel die je ontvangt bij aankomst in het land) voor nog eens drie maanden laten verlengen. Wil je langer dan zes maanden in Nieuw Zeeland verblijven, dan kun je inlichtingen inwinnen bij de ambassade van Nieuw Zeeland in Den Haag.

Vervoer:

 Vliegtuigmaatschappijen;
Air New Zealand, Quantas/Jetstar, Fiji Airways.
Autorijden;
Men rijdt aan de linkse kant van de weg. Maximum snelheid is 50km/h binnen de bebouwde kom en 100km/h buiten de bebouwde kom.
Bus;
Elke grote stad heeft een eigen busnetwerk welke redelijk duidelijk en tegen acceptabele tarieven in elkaar zit. Rondreizen per bus kan met Kiwi Express of Naked Bus. Zij verzorgen busverbindingen tussen belangrijke bezienswaardigheden.
Trein;
Reizen per trein is een prima manier om Nieuw Zeeland te leren kennen. De treinen zijn comfortabel, echter het spoorwegnet is niet zeer uitgebreid, maar de voornaamste bezienswaardigheden zijn per trein bereikbaar.
Taxi/shuttlebus;
Taxi’s zijn niet goedkoop in Nieuw Zeeland. Een rit van bijvoorbeeld Auckland Airport naar een bestemming in de stad staan vaak vast, maar het is aan te raden dit vooraf duidelijk te af te spreken.
Een andere optie is de ‘super shuttle’. Deze busjes staan vaak te wachten bij het vliegveld. Deze maken gebruik van vaste prijzen, waarbij je met meerdere personen naar je bestemming wordt gebracht.

Geldzaken:

Uiteraard kan overal contant betaald worden in Nieuw Zeelandse Dollars. Creditcards (mastercard,visa) worden overal geaccepteerd, verwacht wel een toeslag van gemiddeld 2.5% bovenop het bedrag.

Pinnen (EFTPOS) kan op diverse plaatsen, de meest bekende banken zijn; Bank of New Zealand, ANZ en Westpac.

Boodschappen:

De grotere supermarktketens in Nieuw Zeeland zijn;
– Countdown (zelfde winkels als Woolworths in Australië)
– Pak ’n Save, goedkoop als je groot inkoopt
– New World, redelijk uitgebreid assortiment tegen vergelijkbare prijzen als de concurrent.

De prijzen van boodschappen in Nieuw Zeeland liggen een stuk hoger dan in Nederland. Met name zuivelproducten zijn een duurder. De supermarkten in Nieuw Zeeland kennen dan wel weer betere aanbiedingen dan die in Australië.

Restaurants/cafés:

Uiteraard vindt je deze overal waar je ze maar wilt vinden. De prijzen van hoofdgerechten liggen ongeveer gelijk met die in Nederland. Het grote verschil zit in de prijzen van alcoholische dranken. Voor een lokaal biertje betaal je al vlug $6,- tot $8,- per glas. Wijn zit daar nog wat boven, sterke drank ook.

Maakt een restaurant dus reclame voor een aantrekkelijk geprijsd diner, vergis je dan niet in de drankjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw kritische reisgids naar ver weg