Rondje Australië compleet!

We zijn rond! Terug in de staat Victoria, terug in Melbourne waar we bijna 5 maanden geleden zijn begonnen. Iets eerder dan gepland, maar hoe dat komt vertellen we later in dit bericht, dan houden we het nog even spannend en haakt niemand af… ?

Na ons laatste bericht, hebben we het zuid westelijk gebied van Australië bezocht. Wat direct opviel…de bosbranden van slechts enkele weken eerder. We hebben zo’n 80km gereden met alleen maar verbrand bosgebied om ons heen wat op sommige plekken nog na smeulde. Via een kleine wandeling op een heuvel hadden we uitzicht op het hele gebied, erg indrukwekkend ().

In tegenstelling tot de westkust is het begin van de zuidkust dus direct zeer bosrijk en erg mooi. Een beklimming in een boom van 60m heeft ons geleerd dat we allebei geen hoogtevrees hebben, maar achteraf wel veel spierpijn!
Waar veel toeristen de oostkust of westkust bezoeken is de zuidkust eigenlijk ook meer dan de moeite waard. Tot aan het plaatsje Esperance is de kust erg mooi en is er ook veel te bezichtigen. Het weer in deze tijd is ook echt ideaal.

Maar Australië zou Australië niet zijn om vervolgens een snelweg aan te leggen richting het oosten, die zo lang en saai is, dat je aan het einde een certificaat kan ophalen dat je deze snelweg ‘overleefd’ hebt. De “Nullarbur”, zoals deze weg heet, heeft ook als kenmerk dat er het langste stuk rechte weg ligt van heel Australië, dus geen bochten, heuvels of rotondes…..alleen rechtdoor!
Na deze 1400km waren we dus blij dat we de richtingaanwijzers van de bus weer eens konden gebruiken en weer verwend werden met mooie uitzichten op zee.

Maar de Nullarbur heeft ons toch nog wat meer opgeleverd dan een certificaat, namelijk autopech. Na 18.000 probleemloze kilometers had de bus niet meer zo heel veel zin om harder dan 80km/h te rijden en begon ook wat te rammelen. Na een kort bezoek aan een monteur dachten we even dat het opgelost was, maar helaas, eenmaal aangekomen in Port Augusta moesten we wederom naar de autogarage.
Op dat moment kun je net zo goed een paracetamol in je portemonnee stoppen, want je weet dat het daar pijn gaat doen! Omdat we op vrijdag bij de garage stonden, konden ze er pas maandag aan beginnen. Op zich niet erg, ware het niet dat in Port Augusta net zo veel te beleven is als met Koningsdag in Deurne, helemaal niets! Uiteindelijk vonden ze nog een probleem en zijn we dinsdag verder gereden….met gierende banden!

Hier hebben we dan ook de beslissing gemaakt om eerder naar Melbourne te rijden om zo onze bus eerder te verkopen om eventuele verdere kosten te voorkomen. De geplande trip naar ‘Kangaroo Island’ die eigenlijk op de route lag, doen we later met het vliegtuig.

We hebben er wel voor gekozen om de toeristische route naar Melbourne te rijden, omdat we anders teveel mistte onderweg. Hier hebben we tot nu toe geen spijt van, omdat we onder andere naar een erg mooi wildlife park zijn geweest, nabij Adelaide, waar we koala’s hebben mogen vasthouden. 外汇交易平台 Waar elke dierentuin of wildlife park dit uitbuit door hier veel geld voor te vragen, was dit in ons geval gratis. Na de extra onkosten aan de bus klonk ons dit dus als muziek in de oren. Uiteindelijk een zeer leuke ervaring om in een park rond te lopen waar je heel dicht bij dieren mag komen ().

Wat even wennen was toen we (eindelijk) weg waren uit Port Augusta en dus richting Adelaide reden, was dat de nachten een stuk koeler werden. En met ‘een stuk’ bedoelen we van zo’n 20 graden naar 5 graden. Doordat onze bus niet beschikt over dubbele beglazing, kunststof kozijnen of dakisolatie wordt het dan in de bus toch wel zo’n 6 graden. Lagen we daar in ons zomertenue te rillen van de kou. De volgende ochtend kwam dan ook vrij snel de thermokleding weer tevoorschijn. Overdag is het overigens nog steeds heerlijk weer!

Weer aangekomen in de staat Victoria dus, waar we de Great Ocean Road heb gereden. Iedereen zegt dat je dit moet doen en ze hebben allemaal gelijk, erg mooi! )

Nu we aangekomen zijn in Melbourne hebben we dus de omtrek van Australië gehad, terwijl we nog 4 weken de tijd hebben. Zoals vermeld, we vliegen nog naar Kangaroo Island. Vervolgens vliegen we door naar Ayers Rock, de roodkleurige Tafelberg, midden in Australië. Wanneer we dit precies doen hangt af van de verkoop van onze bus. Uiteraard hebben we ook nog de tijd om Melbourne zelf te bezoeken. We hoeven ons dus niet te vervelen, alleen zullen de komende weken anders zijn qua reizen dan de afgelopen maanden, waar de route redelijk voor de hand lag.

Nog een leuke ervaring over tijdverschil in Australië aan de zuidkust;
In Perth, aan de westkust, is het tijdverschil met Nederland 7 uur. Rijdt je vervolgens richting het oosten, richting de staat South Australia, dan wordt dit verschil 100km voor de staatsgrens 7u45m. Eenmaal South Australia ingereden wordt het 9u30m.
Terug in Victoria is het tijdverschil weer 10 uur, zoals we onze reis begonnen zijn. Echter is in Nederland de zomertijd begonnen, dus toch 9 uur tijdverschil.
Dan zijn we nog niet helemaal klaar….in het 2e weekend van april begint hier de wintertijd, oftewel de klok een uurtje terug! Dus nog een tijdverschil van 8 uur met Nederland?!?!? (denken we)

Een fijn paasweekend aan allen, wij hopen in plaats van chocolade eieren vele vele dollars te krijgen voor onze bus  ?

2 gedachten over “Rondje Australië compleet!”

  1. Weer een indrukwekkende ervaring schitterende foto’s
    Hoop voor jullie dat de bus goed veel dollars opleverd
    Veel genoegen nog daar

    Andries Berger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.