Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Praktisch

Algemene informatie over Fiji:

Aantal inwoners: 881.000

Munteenheid: Fiji Dollar (FJD)

Taal: Engels, Fiji

Tijdzones: 1, GMT+12

Visum Fiji:

 Tijdens je aankomst op het vliegveld in Nadi ontvang je bij de douane je visum, welke voor toeristen 4 maanden geldig is. Voor een langer verblijf kun je de ambassade van Fiji raadplegen, welke gevestigd is in Brussel.

Vervoer:

 Vliegtuigmaatschappijen;
Fiji Airways, Quantas/Jetstar
Autorijden;
Men rijdt aan de linkse kant van de weg. Maximum snelheid is 50km/h binnen de bebouwde kom en 80km/h buiten de bebouwde kom. Dit laatste is vanwege het slechte wegdek en de vele bochtige wegen door kleine dorpen.
Bus;
Er zijn 2 busnetwerken in Fiji. De busexpress rijdt langere afstanden en doet de grotere plaatsen aan op het eiland Vita Levu. De lokale bus is herkenbaar aan het feit dat deze geen ramen heeft. De bewoners gebruiken deze met name om naar werk en school te gaan. Voordeel van het gebruik van de bus, het is erg goedkoop!
Trein;
Geen treinverbindingen op Fiji.
Taxi/Shuttle busjes;
Omdat het busnetwerk niet altijd even betrouwbaar is en bovendien behoorlijk druk is, is het als toerist misschien aan te raden om simpelweg een taxi te bestellen. Grotere groepen kunnen een shuttle busje bestellen en de kosten delen.
Kosten van een taxi bedraagt $1,- per kilometer. In principe hebben de officiële taxi’s een meter, maar het helpt om vooraf een prijs af te spreken. Er zijn standaard prijzen voor bijvoorbeeld Nadi Airport naar Port Denarau (de haven waar vandaan de ferry richting de Yasawa Eilanden vertrekt).
Watertransport;
Vanuit Port Denarau kun je vrij eenvoudig tickets kopen voor de ferry welke je langs diverse eilanden brengt. Je kunt ook een meerdaagse pas kopen (Bula Pass) om wat vrijheid te creëren. Op de ferry kun je nog diverse zaken regelen, zoals bijvoorbeeld je verblijf op een eiland.

Geldzaken:

 Uiteraard kan overal contant betaald worden in Fiji Dollars, let wel op dat niet overal biljetten van $50,- worden geaccepteerd. Creditcards (mastercard,visa) worden niet overal geaccepteerd, maar vaak wel bij toeristische bezienswaardigheden of verblijven. Verwacht wel een toeslag van gemiddeld 2.5% bovenop het bedrag.

Pinautomaten zijn te vinden op het vliegveld, het haven en in grotere plaatsen. De meest bekende banken zijn; Bank of Fiji, ANZ en Westpac.

Boodschappen Fiji:

 Hoewel veel resorts hun gasten bedienen met 3 maaltijden per dag, kun je uiteraard ook op eigen houtje door Fiji reizen en lokaal je boodschappen doen.
Wat direct opvalt op het “vaste land” (het eiland Vita Levu), zijn de vele winkeltjes die door lokale ondernemers worden gerund. Dit zijn vaak erg kleine winkels waar wat etenswaren te koop zijn.
Daarnaast vindt je in de grotere plaatsen supermarkten zoals wij ze ook kennen. Prijsniveau is voor ons Nederlanders aantrekkelijk door gunstige koers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw kritische reisgids naar ver weg