Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Budget

Wat kost zo’n wereldreis van een jaar?

…is de vraag die ons veel gesteld word.

Het zal geen verrassing zijn…reizen kost geld. De grote vraag is alleen: “Hoeveel geld?” en “Hoe kom ik aan het reisbudget?”. De kosten verschillen uiteraard per persoon en per bestemming. Met duizend euro kan een backpacker in Azië misschien wel anderhalve maand reizen terwijl iemand die New York bezoekt daar met enkele dagen al op zit. De kosten voor je reis zijn geheel afhankelijk van jezelf, je wensen, je reistijd, je voorkeur voor comfort, etc . Inschatten hoeveel je reis zal gaan kosten kun je dus ook het beste zelf doen. Doe dit ook zeker, want het is zonde als je op de helft van je vakantie door je budget heen bent!

Kosten tijdens de voorbereiding.

Voordat je vertrekt zijn er verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden. Onderschat deze kosten niet, want opgeteld kunnen ze aardig oplopen! Als je naar een ver land gaat is de kans groot dat de vliegtickets de eerste hap uit je budget nemen. De meest voordelige vliegtickets vinden is niet eenvoudig dus neem daar de tijd voor en lees ook het artikel goedkope vliegtickets. De medische kosten zijn afhankelijk van de bestemming.
Sluit een goede reisverzekering af nadat je hebt gekeken hoe goed de medische dekking in het buitenland van je zorgverzekering is. Qua uitrusting heb je misschien ook dingen nodig. Bijvoorbeeld een nieuwe rugzak, warme kleding, een slaapzak, fotocamera, reisgidsen, wandelschoenen, mp3 speler, tablet/laptop enz. Er kan enorm veel geld zitten in het aanschaffen van deze spullen, maar door slim in te kopen, spullen te lenen of ze pas aan te schaffen op de plaats van bestemming kun je hiermee ook veel besparen!

Kosten tijdens de reis

De dagelijkse kosten tijdens de reis bestaan grotendeels uit kosten voor eten, accommodatie, lokaal transport en uitstapjes. Het is moeilijk te zeggen hoe hoog de kosten precies zullen uitvallen. Dit is afhankelijk van waar je bent, het aantal mensen met wie je reist, hoe vaak je een drankje doet, de tours/trips die je gaat maken en het soort accommodatie. Hou er ook rekening mee of je in het hoogseizoen of tijdens een evenement of feestdag in een land of stad zit, want dan gaan de prijzen drastisch omhoog. Als je met weinig budget reist is een dagbudget van 15 tot 20 euro in de in de goedkopere landen (landen in Azië en Zuid-Amerika) haalbaar, inclusief transport. Terwijl in de wat duurdere landen (zoals de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland) , zeker in de grote steden, je kosten kunnen oplopen tot 50 tot 55 euro per dag.
Wij hebben geprobeerd voor onszelf zo goed mogelijk te bepalen hoeveel we gemiddeld kwijt denken te zijn per dag. Om de prijzen voor overnachtingen en eten per land te bepalen hebben wij veel gebruik gemaakt van internet (reisforums en uiteraard google!)

Tijdens onze voorbereiding is ons budget op €20.000,- tot €25.000,- p.p.  gesteld. Daarmee bouwen we dus bewust een plafond in en proberen bepaalde zaken zo ‘low cost’ mogelijk te houden, zodat we ruimte overhouden voor leuke, unieke activiteiten.
Zoals in vele reisartikelen beschreven is dit budget zeer persoons afhankelijk, wij kunnen dit alleen als richtlijn aangeven.

Tijdens onze reis hebben we onze kosten bijgehouden in een Excel bestand. Dit klinkt wat degelijk/saai, maar op deze manier hielden wij gevoel bij onze uitgaven. Je wordt al vlug verleid om diverse activiteiten te ondernemen, maar je zult hier een kritische afweging in moeten maken.
Uiteindelijk kunnen wij zeggen dat de mooiste, meest unieke momenten gratis en onverwacht zijn. Door in gesprek te gaan met ‘locals’ krijg je veel te weten over de niet-toeristische plekjes en handigheidjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw kritische reisgids naar ver weg