Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Visum USA

Behalve het visum voor Australië hebben we ook een visum moeten regelen voor de Verenigde Staten. Dit vergt nogal wat voorbereiding en leeswerk op diverse internetsites en forums. Hier volgt een beschrijving zoals wij dit hebben ervaren;

Wij hebben allereerst behoorlijk wat forums gelezen m.b.t. dit onderwerp. Het forum allesamerika.com is zeer nuttig. Aangezien wij een visumaanvraag hebben gedaan voor een verblijf voor 6 maanden als toerist, moesten wij het B2-visum aanvragen, het zogenaamde Business/Tourist visum.

Alles begint eigenlijk hier. Op de site van het Amerikaans consulaat in Amsterdam staat in stappen welke acties je moet ondernemen voor de aanvraag. Hier staat ook vermeld wat je allemaal mee moet nemen en waar je nog meer aan moet denken, dit zal een stuk verder ook nog uitgelegd worden.

1. Het DS-160 formulier.

Dit formulier dien je online in te vullen, voordat je de daadwerkelijk aanvraag doet. Het is erg belangrijk dat dit formulier volledig en uiteraard naar waarheid word ingevuld. Het zijn behoorlijk wat vragen, maar in principe niet al te moeilijk.

2. Pasfoto’s.

In het begin van het DS-160 formulier wordt er gevraagd een pasfoto te uploaden. Dit moet Amerikaans formaat zijn! Dit betekent dat dit 5x5cm moet zijn. Deze pasfoto’s kun je bij de betere fotograaf laten maken, let er wel op dat de achtergrond helemaal wit is!! Onze fotograaf vertelde dat dit niet zo nodig was, gevolg was dat we met pasfoto’s met een lichtgrijze achtergrond aankwamen bij het Amerikaans Consulaat. Er werd simpel verteld dat de foto’s niet goed waren en we een uur de tijd hadden om midden in Amsterdam bij een goede fotograaf nieuwe pasfoto’s te maken. Al bij al heel wat stress wat je die ochtend niet wilt hebben.

3. Aanvraag visum/afspraak Consulaat.

Na het afronden van het DS-160 formulier ga je naar deze site. Kies het land waar vandaan je de aanvraag doet en maak een account aan. Je kunt bij deze aanvraag evt een reispartner toevoegen, dit maakt alles wat makkelijker. Uiteraard volgt hier ook de betaling. Ze vragen om een debetkaart (niet te verwarren met een creditkaart) of om een bankoverschrijving. De meeste Nederlanders zullen niet over een amerikaanse debetkaart beschikken, dus overmaken is dan de enige optie. Bewaar/print alle bevestigingen van betaling e.d. De kans bestaat dat je deze moet laten zien. Als laatste dien je een afspraak te plannen voor je interview op het consulaat in Amsterdam (Museumplein 19). Als tijden kun je kiezen tussen 8:00 , 9:00 en 10:00.

4. Wat mee te nemen naar het interview?

Hier zijn de eerder genoemde forums zeer nuttig! Hier staan namelijk voldoende verhalen over afwijzingen van het visum en de rede hiervoor. De meest gehoorde afwijzing is de beperkte binding met Nederland. Oftewel, het consulaat wil weten wat je gaat doen in Amerika, maar nog belangrijker; welke redenen heb je om tijdig terug te gaan naar Nederland. Dit is een wat vaag begrip, maar wij hebben de volgende zaken meegenomen als bewijslast;
– Paspoort
– Pasfoto’s (5x5cm, witte achtergrond!!)
– Bevestiging voltooiing DS-160 formulier
– Bevestiging van de afspraak op consulaat
– Bevestiging betaling visum (€120,- p.p)
– Koopovereenkomst huis (in ons geval)
– Intentieverklaring werkgever om terug te mogen komen
– Rekeningoverzichten van de bank (incl stempel en handtekening van de bank!)
– Jaaropgaaf + laatste salarisstrook
– Route die we door Amerika afleggen + data

LET OP: je hoeft geen envelop (met frankering) meer mee te nemen om je paspoort + visum terug te laten sturen!!

Hoe beter je voorbereiding, des te beter je interview gaat. Vage verhalen of eventuele leugens worden opgemerkt. Je verhaal moet simpelweg kloppen met de antwoorden in het DS-160 formulier en je moet inhoudelijk daar verder om in kunnen gaan.

5. Het interview op het Amerikaans
Consulaat.

Wij hadden om 10:00 een afspraak. Rond 9:45 stonden we aan de deur. Het is handig om zo weinig mogelijk spullen mee te nemen die je toch niet nodig hebt. Telefoons of andere elektronische apparatuur zijn verboden. Zoals eerder vermeld moesten wij nog in alle haast nieuwe pasfoto’s laten maken. Als we voor 11:00 terug waren, mochten we nog naar binnen. Uiteindelijk waren we 10:50 weer terug en werden we binnen gelaten. Allereerst moesten we ons bij een medewerker melden (Nederlander) en doorgeven voor welk visum we daar waren. Vervolgens mochten we door naar loket 1. Daar werd nogmaals door een (Nederlandse) medewerker gevraagd welk visum we nodig hebben en waarom. Onze paspoorten werden ingenomen en we kregen een nummer mee. In principe is het dan wachten tot je nummer word omgeroepen. Omdat we samen het verzoek tot aanvraag van het visum hadden gedaan, mochten we ook samen naar loket 3. Dit is een redelijke geruststelling. Aangekomen bij loket 3 wordt je door een Amerikaanse medewerker gevraagd waarom je de aanvraag komt doen. Verder werden er vragen gesteld wat we voor beroep doen, wie er op ons huis past en hoeveel we denken dat zo’n reis van 6 maanden kost. Nogmaals, zolang je rustig je verhaal verteld (gezonde spanning mag) en het inhoudelijk klopt krijg je geen lastige vragen. Na een minuut of 3 kregen wij de bevestiging dat onze paspoorten incl het visum via de post worden verstuurd en binnen 2 a 3 werkdagen bij ons zijn!

Ondanks alle vervelende verhalen die je ook leest op internet over het aanvragen van een visum, ging het ons redelijk gemakkelijk af. Alle medewerkers van het Amerikaan Consulaat kwam ons zeer vriendelijk over, je wordt niet onder druk gezet. Dit ligt ook aan je voorbereiding. Wij zijn een aantal weken bezig geweest om alles goed door te lezen en de nodige informatie te verzamelen. Op deze manier stonden wij met enige zekerheid aan het loket. Vragen over het aanvragen van een visum? Stel ze!

167 gedachten over “Visum USA”

 1. Hoi, ik heb morgen om 8:30 mijn afspraak maar ik merk dat ik ook verkeerde foto’s heb. De foto winkels gaan pas open en ik heb geen idee welke er in de buurt zitten. Hopelijk kun je me nog helpen met info!

  1. Shannon,
   De fotozaak op Vijzelstraat 3 is om 8:00 open. Dit is zo’n 4 tramhaltes verwijderd van ’t Museumplein (en dus het Consulaat), en moet qua tijd net te halen zijn.
   Succes met de aanvraag, ik ben benieuwd of alles goed gegaan is!

   Gr, Patrick

 2. stel ik heb een afspraak op zaterdag 11 juli voor een interview, en vertrek op dinsdag 14 juli, zal ik dan op tijd mijn paspoort en visa weer terug krijgen?

  1. Beste Sjoerd,

   die kans zal klein zijn. Ze gaan uit van 3 a 4 werkdagen. Aangezien je op zaterdag gaat, moeten ze eigenlijk je paspoort maandag al versturen. Dit lijkt me wat aan de krappe kant. Ik weet niet of je je afspraak evt nog kunt verzetten naar een eerder tijdstip?
   In ieder geval succes!

 3. Hai,

  Morgen heb ik mijn visumafspraak maar ik kan nergens vinden hoe ik mijn DS-160 bevestiging moet uitprinten. Op de mail staat het helaas ook niet..

  Alvast bedankt!

  1. Opnieuw inloggen met je ds-160 code. Op de site van het consulaat. En dan zoeken naar de confirmation page. Dan staat er vast wel ergens print ; )

 4. Bij welke fotograaf heb je de nieuwe foto toen laten maken? Ik ga zelf binnenkort wel in Rotterdam alvast nieuwe goede pasfoto’s laten maken, en zal er zeer goed op letten dat ze goed zijn, maar mochten ze niet goed zijn om wat voor reden dan ook ben ik het liefst voorbereid met een noodscenario en routebeschrijving naar de fotograaf waar je alsnog dan een foto kan laten maken.

  1. Beste Stefan,
   Wij hebben toen van de aanwezige beveiliging een lijstje ontvangen met daarop enkele fotostudios. De dichtstbijzijnde is Studio Heno op Vijzelstraat 3. Deze werd ook aanbevolen, omdat ze ruime openingstijden hebben (bijv: maandagochtend vanaf 8 uur).
   Aangezien er een tramhalte voor het Amerikaanse Consulaat is, kun je het beste met de tram gaan.
   Check het formaat en de achtergrondkleur van je pasfoto’s goed, dan moet het goedkomen.
   Succes!

  1. Beste Asia,
   Eerlijk gezegd hebben wij hier geen ervaring mee, omdat ons Engels redelijk tot goed is. De tip die je mee kan geven is om de ‘standaard vragen’ die ze stellen eventueel te vertalen, dan wel goed voor te bereiden.
   Met standaard vragen bedoel ik; “waarom vraag je dit visum aan/wat het doel van je bezoek?” , “heb je relationele banden in Amerika?”, “hoeveel geld heb je te besteden?”.

   Men verwacht dat je je enigszins uit te voeten kunt maken met de Engelse taal, maar je hoeft hier geen wonder in te zijn.

   Succes!

 5. Goedendag,

  Ik heb vanmorgen een interview gehad bij het consulaat in Amsterdam.
  Het ging niet helemaal zoals ik het had verwacht.

  Kan ik hier een vraag over stellen?

  Ik hoor graag.

  Met vriendelijke groet,

  Rene Boon

   1. Goedemiddag,

    Bedankt voor het antwoord.
    Het heeft even geduurd om antwoord te geven, daar ik aanvullende stukken moest afgeven/opsturen en vertalen aan het consulaat.
    Nu heb ik gisteren een mail ontvangen dat mijn visum is afgewezen.
    Wat kan ik hieraan nog doen, en is dit voor altijd. Ik bedoel, stel ik zou het volgend jaar opnieuw aanvragen, kan dat dan wel?

    Ik hoor graag en alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    Rene Boon

    1. Hoi Rene,
     jammer dat je visum is afgewezen. Los van het feit dat het deze keer is afgewezen is het grote nadeel dat je bij een volgende aanvraag moet invullen of een eerdere aanvraag ooit afgewezen is, in dit geval dus wel. Dit is in je nadeel. Je zult veel verhalen op forums vinden waarbij meerdere mensen de nadelen ervaren van een afgewezen visum, met name bij een nieuwe aanvraag.
     Persoonlijk kan ik je niet vertellen wat dit precies inhoud, daar waar onze visums voor akkoord waren.
     Ik zou je even goed laten adviseren door het consulaat, hoe moeilijk de communicatie ook ooit is met deze partij.

     Succes!

     1. Goedenavond,

      Bedankt voor het antwoorden.
      Het is inderdaad lastig communiceren met het consulaat.
      Ze doen een melding, maar uitleg of zelf een toelichting geven is er niet bij.

      Toch raar eigenlijk dat je niet in een persoonlijk gesprek dingen kan toelichten.

 6. Hallo,

  Binnenkort ook hier een interview op het consulaat. de documentatie die je meeneemt om zaken te onderbouwen, moet je die achterlaten of kun je deze weer mee naar huis nemen?

  Alvast bedankt voor je antwoord!!

  Mvg

  1. Beste Jesper,

   de documentatie die wij meegenomen hebben, mochten we na afloop weer mee naar huis nemen. We hadden ons behoorlijk goed voorbereid, maar hoefde slechts weinig te laten zien. Dit kan uiteraard in elke situatie anders zijn.
   De documentatie hebben wij vervolgens nog wel meegenomen naar Amerika, omdat theoretisch gezien je ook daar de nodige vragen kunt krijgen bij aankomst op het vliegveld/douane.
   Indien visumaanvraag wordt goedgekeurd, laat je je paspoort achter. Deze wordt voorzien van je visum en wordt binnen 2 a 3 werkdagen weer retour gestuurd.

   Succes!

 7. Beste Patrick,
  Leuk om alle informatie op jullie site te lezen. Daar komen we verder mee. Hierbij onze vraag: aangezien ook wij voor een lange tijd (langer dan 6 maanden) door Canada en USA willen trekken, gaan we een B 2 visum aanvragen. Ik heb ergens op internet gelezen dat we voor deze aanvraag een uittreksel van de GBA en een VOG (verklaring omtrent gedrag) moeten kunnen overleggen. Klopt dit wel? B.v.d. voor de moeite. Groet, Wilbert.

  1. Beste Wilbert,
   voor het aanvragen van een B2 visum hebben wij geen uittreksel van GBA (tegenwoordig BRP, Basisregistratie Personen) of een verklaring van goed gedrag meegenomen. In principe staat dit ook niet aangegeven op de site van het Amerikaans consulaat.
   Aangezien jullie langer dan 6 maanden willen gaan, lijkt mij de procedure hetzelfde (qua meenemen van documentatie in dit geval). Houdt er wel rekening mee dat als je de Verenigde Staten binnenkomt, je ‘visumtijd’ gaat lopen. Oftewel, ga je tussendoor voor een tijd naar Canada, dan loopt je USA-visum door en kun je wat vragen verwachten bij terugkomst aan de grens van de VS. Bezoek je de landen na elkaar, dan levert dit uiteraard geen probleem op.

   Succes!

 8. Bedankt voor je reactie. Vervolgvraag: aangezien we onze reis starten in Halifax Canada hebben we geen adres in USA. We hebben natuurlijk wel een (hotel) adres in Ca. We gaan rond trekken met een camper. Wat voor een adres vullen we dan in op het DS 160 formulier? B.v.d. Wilbert.

  1. Wij hebben een willekeurig adres van een hotel in Los Angeles genomen als “startadres”. Tijdens onze reis hebben we echter besloten om eerst Hawaii te bezoeken, maar hier wordt nooit meer naar gevraagd. Als je eenmaal je visum hebt, zou het verstandig zijn om je eerste overnachting in de VS even te plannen, mocht hier naar gevraagd worden (deze vraag hebben wij bij eerdere reizen naar de VS toevallig wel gehad).
   Zoals ook in ons verhaal gemeld is het belangrijk dat alle vragen die je moet beantwoorden (dan wel bij aanmelding, of tijdens interview of bij aankomst) een logisch verband met elkaar hebben. Oftewel; het verhaal moet logisch klinken.

 9. beste Admin van 400 dagen.
  ik wil graag een b2 toeristenvisum aanvragen, ik beschik over alle bovenstaande middelen, echter heb ik geen huis ik woon nog bij mijn ouders, zou een – Intentieverklaring werkgever om terug te mogen komen dan voldoende zijn, en zo ja hoe moet mijn werkgever dat ongever opstellen en moet ik daarmee ook langs de notaris?
  Met vriendelijke groet Niels van der kolk

  1. Beste Niels,
   het feit dat je nog bij ouders woont zou totaal geen probleem vormen, sterker nog; je hebt een vast adres en hebt dus alle redenen om weer terug te keren tzt (oftewel;het aantonen van banden met Nederland).
   Wij hebben de intentieverklaring samen met werkgever opgesteld, dit hoeft niet langs de notaris. Met wat zoeken op internet kom je enkele standaard intentieverklaringen tegen, maar inhoudelijk hoeft er eigenlijk alleen in te staan dat je werkgever akkoord gaat met je vertrek en de intentie heeft je terug in dienst te nemen bij terugkeer in Nederland. Dit heeft dan ook verder geen juridische waarde.

   Succes met de aanvraag!

   1. Beste mensen van 400 dagen,
    Ik ben dag en nacht bezig geweest met het uitvogelen van een intentie verklaring. Ik kan geen duidelijk voorbeeld vinden. En ik raak een beetje in de stress zouden jullie mij verder kunnen helpen? De ambasade kon me er niet meer over vertellen.
    Met vriendelijke groet niels

    1. Beste Niels,
     ik stuur je zsm een voorbeeld toe naar je opgegeven prive-mail.
     Nogmaals; het is niet zo heel spannend, grofweg mag er in staan: “We hebben de intentie dat er bij gelijkblijvende bedrijfsactiviteiten en resultaten en bij gelijkblijvend functioneren van Dhr…. , hij per (datum) terug in dienst komt onder gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden”. Door werkgever en werknemer laten ondertekenen en (om het evt nog even lastiger te maken) een Engelstalige variant van deze verklaring.

     gr
     Patrick

 10. Beste Patrick, hierbij nog een reactie op je berichtje van 16 maart j.l. We zijn vanmorgen samen naar de USA ambassade in Amsterdam geweest. Na de (korte) stress vanwege het feit dat we weer naar buiten gestuurd werden, vanwege de aanwezigheid van een smart Phone (wat we overigens bij binnenkomst gemeld hadden) mochten we de tweede keer door voor het interview. Dat verliep prima en relaxed, en we gingen met de toezegging dat de visa binnen 3 á 4 werkdagen opgestuurd werden erg opgelucht en blij naar buiten. Hartelijk bedankt voor je informatie. Onze reis gaat (als alles volgens plan verloopt) eind mei 2016 van start. Groet, Wilbert.

  1. Beste Wilbert,
   goed om te horen! Tja, het blijft altijd maar een stressvolle gebeurtenis, met name door de onduidelijkheid die je van te voren hebt met daarbij het gevoel dat je zo goed mogelijk voorbereid wilt aankomen. Onze ervaring was dat de paspoorten (incl visa) binnen 2 werkdagen al terugkwamen. Veel plezier in de VS!

 11. Beste administratie,

  Ik heb een paar vragen over DS-160 formulier en de B2 visa (toerist).
  – Als je met een gezin naar USA reist, moet je per persoon zo’n formulier invullen?
  – Moet je dan ook per persoon een bedrag van € 152 voor visa betalen?

  1. Beste Radni,

   waar ik zelf geen ervaring heb om met kinderen naar de VS te gaan, heeft een goede vriend van me dit wel. Hij is met zijn gezin rond dezelfde tijd naar de VS gegaan als wij en hij moest met het hele gezin naar het consulaat, per persoon alle formulieren aanvragen en invullen en helaas ook betalen. Dit ging toen wel om een ander visum (voor langer verblijf en nóg duurder). Dus ik adviseer je wel dit even goed na te vragen bij het consulaat. Een telefoontje naar het consulaat kost geld, maar kan je veel ellende besparen.

   Succes

 12. Hoi Patrick,

  Heb je ook enig idee wat het minimale bedrag moet zijn op je bankrekening?

  En hoe lang mag je in Amerika blijven op een B-2 visum?

  1. Hoi Tineke,

   het bedrag wat je op je rekening moet hebben staan, staat niet precies vast, maar eigenlijk wordt van je verwacht dat je goede inschatting hebt over de kosten die je maakt tijdens je verblijf. Wil je 6 maanden blijven, dan zal je dus een aannemelijk bedrag op je rekening moeten hebben staan.
   Het maximale verblijf is in principe 6 maanden, maar je kunt ook een aanvraag doen voor een langer verblijf (ook hier moet je dan een goede onderbouwing voor hebben). Een andere optie is om je 6 maanden visum tijdens je verblijf te verlengen.

   Gr

   1. Hallo

    Hoelang duurde het voordat je op gesprek kon en Hoelang duurde het daarna voordat je je visum en documenten kreeg?

    Alvast bedankt!

    1. Sara,

     als je je aanvraag doet kun je uit verschillende data kiezen, wanneer je de afspraak wilt inplannen. Dit kan variëren, maar vaak is dit al binnen 2 tot 3 weken. Als je visumaanvraag voor akkoord is krijg je binnen 2 tot 5 werkdagen je paspoort (deze dien je achter te laten) thuisgestuurd met daarin het visum.

 13. Beste Patrick,
  Hierbij nog een vraag waarbij ik me realiseer dat het misschien niet gemakkelijk is, om een antwoord op te geven. Stel dat we zo onfortuinlijk zijn, dat we onze paspoorten kwijt raken, dan wel gestolen worden, hoe krijgen we dan een visum in ons (daarna aan te vragen) nieuwe paspoort? We maken natuurlijk een kopie (scan) van ons paspoort met het USA visum. B.v.d. voor je reactie. Wilbert.

  1. Hoi Wilbert,

   geen rare vraag, wij vroegen ons hetzelfde af en hebben om die rede inderdaad ook kopieën gemaakt van onze paspoorten en visa. Maar mocht het toch gebeuren dat je je paspoort verliest, dan zit er maar 1 ding op; een nieuw visum aanvragen. Je visum is gekoppeld aan je paspoort en bij een nieuw paspoort hoort een nieuw visum.
   De kopieën hebben wij met name gemaakt om bij verlies makkelijker een tijdelijk paspoort aan te vragen om thuis te komen.

   Gr

 14. Hallo allemaal,

  Ik reis over een maand naar canada en moet overstappen in New York. Hiervoor heb ik een esta aangevraagd maar die is helaas afgewezen. Ik moet nu een visum aanvragen. Echter staat er in het aanvraag formulier de volgende vraag: Have you ever been refused a U.S. Visa, or been refused admission to the United states, or withdrawn your application for admission at the port of entry?

  Mijn vraag: moet ik hier ja of nee invullen? Ik heb nog nooit een visa aangevraagd voor de US alleen een ESTA die is afgewezen.

  Na deze vraag komt overigens de volgende vraag: Have you ever been denied travel authorization by the department of homeland security through the electronic system for travel authorization (ESTA)? deze vraag heeft dus duidelijk wel betrekking op ESTA. Maar bij de vorige vraag twijfel ik.

  Alvast bedankt!

  1. Sara,
   logischerwijs zou op vraag 1 een ‘nee’ van toepassing zijn en op vraag 2 ‘ja’. Ik ben wel benieuwd wat dit met je aanvraag doet, daar kan ik je persoonlijk niets over zeggen. In ieder geval succes.

 15. Hoi,

  Ik ben 24 en ik zou nog heel graag één jaar er helemaal tussenuit willen.

  Voor de aanvraag van je visum moet je een beschrijving geven van wat je wilt gaan doen. Ik heb nu het idee om gedurende een jaar enkele vrijwilligersprogramma’s te bezoeken en onderweg zien waar de wind me brengt. Moet ik dan echt tevoren een definitieve keuzes maken en de volledige route uitstippelen?

  Verder zag ik dat ik een B2 visum nodig heb. Een standaard B2 visum is voor 6 maanden, is het ingewikkeld om er één voor 12 maanden te krijgen of om deze weer met 6 te laten verlengen?

  Ik hoop dat je me kunt helpen.

  Groetjes Renske

  1. Hoi Renske,

   ik zou globaal je route uitstippelen om deze eventueel toe te lichten bij je gesprek op het consulaat. Dat je hier uiteindelijk vanaf wijkt maakt niet zoveel uit, niemand die hier naar kijkt.
   Bedenk wel als je met dit verhaal naar het consulaat gaat, dat ze je waarschijnlijk gaan vragen hoe je dit jaar gaat financieren en welke redenen je hebt om naar Amerika te gaan en (nog belangrijker) je weer naar Nederland terug te keren. Als je de nadruk legt op vrijwilligerswerk zou je wellicht de indruk wekken om langer in Amerika te willen blijven dan toegestaan, wat nadelig is voor je aanvraag.
   Ik heb geen ervaring met een tussentijdse verlenging van het visum, maar ik zou dit direct vragen bij het consulaat.

   En nogmaals, hoe meer je je banden met Nederland benadrukt, des te beter je er voor staat tijdens je gesprek.

   succes!

 16. Hey!
  Ik ben net terug van een maand reizen in Hawaii en denk er over om voor 6 maanden terug te gaan. Jullie site is erg duidelijk, fijn!
  Ik ben nog wel benieuwd of je bij het visum aanvragen al een datum paraat moet hebben dat je weg wil gaan? Is het nog nadelig dat ik dit jaar al een maand in Hawaii geweest ben?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Sabine

  1. Hoi Sabine,
   een exacte datum hoef je niet te hebben. Je zou deze tijdens je aanvraag/gesprek wel kunnen benoemen, maar als je je visum eenmaal hebt komt dit niet zo nauw. Wij hebben onze aanvraag gedaan met verwachte aankomstdatum augustus, terwijl we in werkelijkheid ergens eind juni aankwamen.
   Als ze er niet naar vragen zou ik zelf niet vermelden dat je al een maand in Hawaii hebt doorgebracht. Wellicht dat ze dan aannemen dat je banden hebt opgebouwd in Amerika, iets wat altijd nadelig is als je het B2 visum aanvraagt.
   Mochten ze er wel naar vragen, dan antwoord je simpel dat het een vakantie was (logisch). Wij zijn voor onze lange reis naar Amerika ook naar Florida en New York geweest en hebben daar niets over gehoord.
   Samengevat; zorg voor een logische globale reisplanning (evt met wat bestemmingen vermeld), zodat je verhaal klopt en compleet is. Dat je daar daarna vanaf wijkt zal niemand een zorg zijn.

   Succes!

 17. Hoi,
  Ik heb ingevuld dat mijn visum(samen met pasport) door een koerier gelevrd wordt.
  Moet ik dan zelf aanwezig zijn om post te ontvangen of kan iemand anders het voor mij nemen?
  Groetjes, Mediha

  1. Beste Mediha,
   wij hebben de paspoorten zelf in ontvangst genomen toen ze deze kwamen bezorgen. Ik durf even niet te zeggen of dit verplicht is, maar wij vonden dit toen wel verstandig.

   gr

 18. Wij hebben met het hele gezin al de vlucht geboekt. Bij aanvraag visum hadden we alleen de J1 aangegeven en ingevuld. Nu moet mijn partner en de kinderen nog apart aan vragen. Maar we kunnen pas terecht na de vertrekdatum. Verplaatsen van de vertrekdatum is afgewezen. Weet iemand een manier om de afspraak toch binnen 2 weken te krijgen? Groet Jan

  1. Beste Jan,
   je kunt dit verzoek alleen indienen bij het consulaat en wellicht de noodzaak aangeven. Binnen 2 weken zal wat aan de krappe kant zijn, aangezien je ook je documenten weer thuis gestuurd moet krijgen. Dus ik denk dat zsm contact zoeken met het consulaat in deze het beste is (indien je dit nog niet gedaan zou hebben).

   Succes

 19. Dag, hoe lang duurt het hele traject (ongeveer) vanaf het invullen van het formulier tot het (hopelijk) ontvangen van je visum? Ik hoorde net van iemand dat dat 6 maanden (!) duurt, maar aan de informatie hierboven denk ik eerder aan enkele weken (zonder het inlezen dan), klopt dat?
  Dank vast, groeten Floor

  1. Hallo Floor,
   het kan uiteraard wat afhankelijk zijn van het aantal aanvragen, maar 6 maanden lijkt me wat lang. Als je ons verhaal leest is het inderdaad in enkele weken afgerond. Desondanks zou ik op tijd beginnen om één en ander te regelen.

   Succes

 20. Goedemorgen,

  ten eerste, goede bruikbare site!!
  hopelijk kan iemand me advies geven mbt het volgende:
  Ik heb een Esta, echter in ben een paar maanden geleden naar Iran (holiday 10 dagen) geweest. Daardoor is mijn Esta niet meer geldig en moet ik een visum hebben voor US. Ik heb het proces gevolgd zoals hier beschreven mbt aanvraag Visum. Ik vertrek 21 aug naar US en daarna nog een keer in October ( beide werk gerelateerd). Ik dacht alles goed geregeld te hebben echter mijn paspoort loopt febr 2017 af. Ik zag staan dat het paspoort min nog 6 maanden geldig moet zijn nadat je in US bent geweest, of er moet uitzondering zijn voor landspecifieke afspraken. Zijn er voor Nederland (bondgenoot?) uitzonderingen mbt geldigheid? Zo niet, dan moet ik een nieuw paspoort aanvragen, echter dan krijg ik ook een ander paspoortnr. Is mijn DS160 form dan nog geldig, want doorop staat dan een ander paspoortnr. Een nieuwe DS160 invullen gaat te lang duren ivm planning van min 2 weken consulaat? Dan maar risico nemen met geldigheid van mijn huidige paspoort? Hoor graag zsm van jullie, alvast bedankt!
  Ik hoo

  1. Beste Peter,

   het is inderdaad een vereiste dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst. Bij ons is dit zelfs 2x gecontroleerd, 1x op het consulaat en 1x bij binnenkomst in de VS. Als je een nieuw paspoort aanvraagt, dien je ook een nieuw visum aan te vragen, aangezien deze gekoppeld is aan je (nieuw) paspoort en ook fysiek in je paspoort zit.
   In jouw geval zou ik het aandurven, vooral als je aan kunt tonen dat je (middels een retourticket) een vastgestelde datum hebt voor terugkeer naar Nederland.

   Succes

 21. Hallo,

  Ik heb twee vragen: kun je ook een afspraak maken op zaterdag? En wij willen graag met onze drie kinderen van 3, 4 en 5 jaar zes maanden door de VS reizen met onze eigen camper die op de boot zal gaan. Moeten we onze kinderen (waarschijnlijk) meenemen bij het interview? Alvast bedankt voor jullie informatieve site!

  Jorien

  1. Beste Jorien,

   als je invullen van alle digitale formulieren afrond kun je uiteindelijk voor een beschikbare datum kiezen. Zover ik weet kan dit niet op een zaterdag (of zon- en feestdagen (ook de USA feestdagen)).
   Daarnaast dienen ook de kinderen aanwezig te zijn. Zij zullen uiteraard niet aan het woord komen, maar worden wel verwacht.

   Succes!

 22. Beste Patrick,

  We hebben eerder vragen gesteld via dit Forum, bedankt voor de reacties. We zijn inmiddels al ruim 5 maanden onderweg met onze camper ( gestart in Canada, en vanaf half juli in USA). We willen d.m.v. het zogenaamde Form I-539 een verlenging van ons verblijf aanvragen. We zijn zoals je weet in het bezit van visa voor 10 jaar, en onze paspoorten zijn lang genoeg geldig. Kunnen we dit formulier wat we gedownload hebben, per E-mail versturen? ( ik zie nergens een adres om dit per post te doen). Of is het verstandiger om dit persoonlijk af te geven, om evt. toelichting te geven aan de Customs Officer aan de grens of evt. Int. luchthaven?
  B.v.d.
  Wilbert.

  1. Beste Wilbert,

   Ik en mijn vriend zijn ook van plan om langer dan een half jaar te reizen in Amerika. Na een hele speurtocht op internet kom ik bij dit bericht terecht. Ik ben erg benieuwd hoe het is afgelopen met het verlengen van het B2 visum! Is het gelukt en heb je tips voor ons?

   Groeten Marie-Jose

 23. Hallo,

  Dank voor de bruikbare site. Wij moeten inderdaad met het gehele gezin op het consulaat verschijnen aankomende maandag. Het duurde wel ruim drie weken voordat er plek was, al met al is het nu al bijna 6 weken geleden dat wij alles online hebben ingevuld. Daarnaast is er in ieder geval op dit moment ook ’s middags tijd, wij moeten er om 13.00 uur zijn (dus niet alleen maar 8, 9 of 10 uur).

  Nu dus druk bezig met het verzamelen van al het materiaal. Daarover nog een vraagje: moeten die stempels echt op de rekeningafschriften staan of zijn er mensen die met slechts een uitdraai van interbankieren ook een visum hebben gekregen?

  Jorien

  1. Beste Jorien,

   ik kan je alleen onze ervaring delen en wij hebben toen (voor alle zekerheid) bij de bank een print opgevraagd met een stempel eronder. Echter bij het gesprek is hier niet eens naar gekeken. Mijn verwachting is dat ze per aanvraag een inschatting maken over de financiële situatie waar iemand in zit. Even 2 uiterste; een student die een aanvraag alleen doet, of een gezin waarbij beide ouders al langer een vaste vorm van inkomen hebben.
   Mocht het niet teveel moeite zijn, dan zou ik even langs je bank gaan voor zo’n stempel, anders zou ik de gok wel aandurven.

   Succes!

   gr
   Patrick

 24. Beste,

  Ik heb een vraag, wellicht niet de juiste plek maar dacht probeer het. Ik heb spontaan van de week een vliegticket naar mexico geboekt voor 3 weken met mijn vriendin. Met een overstap in miami. Nu is mijn vriendin van poolse afkomst, ze is hier werkzaam de afgelopen 2.5 jaar (uitzendbureau) en staat zins deze week ingeschreven op mijn adres. Nu blijkt dus dat zij een b-2 visum nodig heeft. Ik vroeg mij af of iemand hier ervaring mee heeft gehad of mij kan vertellen wat voor documenten wij allemaal mee moeten brengen naar het consulaat om te zorgen dat zij een visum krijgt. Ik zelf heb aan een esta voldoen ivm nl paspoort is het voor mij wel mogelijk om met haar mee te gaan of moet zij echt alleen het gesprek voeren als ik geen visa aanvraag doe.

  Alvast bedankt

  Danny

 25. Wij zijn afgelopen woensdag naar het consulaat geweest. Goed voorbereid op allerlei vragen maar dat bleek niet nodig. We stonden binnen 20 minuten weer buiten met een goedkeuring. De paspoorten zijn vandaag alweer thuis afgeleverd.
  Ze vroegen alleen wat we gingen doen (20 weken rondreizen) en nog wat vragen over werk (half jaar sabbatical). Vriendelijke mensen, geen problemen gehad.
  Hou er rekening mee dat je geen mobiele telefoon, laptop enz… mee naar binnen mag nemen (staat ook op het formulier). Ze hebben ook geen kluisjes o.i.d.. Je komt gewoon niet naar binnen.

 26. Ik heb visum etc binnen (was voor ons inderdaad weinig moeite, we hadden allerlei brieven, vaste contracten, rekeningafschriften etc meegenomen maar ze hoefden het allemaal niet te zien!) maar nu vroeg ik me af: wij hebben alleen een heen-ticket geboekt want we weten nog niet precies wanneer we terug willen komen. Dus wij dachten, we boeken na een paar maanden wel een ticket terug als we dat wat beter weten. Nu dacht ik (aangezien de USA blijkbaar bang is dat je illegaal immigreert, gezien het gedoe met visum aanvragen), is dat wel verstandig? Moet je als je binnen wil komen misschien beter ook meteen een retourticket kunnen overhandigen? Weet iemand hier iets van/tips voor? Ik hoor graag, hartelijke groeten, Nina

  1. Hoi Nina,

   als je je visum al in je bezit hebt is een retourticket in principe niet nodig. Gezien het feit dat het consulaat je al een visum heeft gegeven laat zien dat je al door een ‘eerste selectie’ heen bent. Uiteraard kan ik alleen uit eigen spreken, maar wij waren in 10 minuten door de douane heen (er werden slechts 2 vragen gesteld).
   Mocht je toevallig al weten wanneer je terug gaat (en ergens een goedkoop ticket ziet staan), dan is het altijd handig, maar niet noodzakelijk.

   gr
   Patrick

 27. We hebben goedkeuring voor een O-1 visum en zijn nu bezig het DS-160 formulier aan het invullen.
  Aangezien mijn vrouw en kinderen het O3 visum krijgen, wil ik weten of ik voor iedereen apart (dus 4x) dit formulier moet indienen?
  Weet iemand dat?

 28. Beste mensen,

  Ik ga voor 2 jaar werken als expat voor mijn werkgever in IOWA. Ik neem mijn vrouw en twee kinderen mee. Mijn werkgever regelt de VISA.

  Nu heb ik een vraag over mijn schoonouders. Zij zouden graag voor een half jaar meegaan met ons om mijn vrouw en kinderen te helpen met settelen.

  Nu zijn we onzeker om een B2 visum aan te vragen voor mijn beide schoonouders omdat we niet het risico willen lopen dat het visum afgewezen wordt en ze helemaal niet meer op bezoek kunnen komen (ook niet met een esta waiver).

  Mijn schoonouders werken allebei niet meer (zijn rond de 70), wonen in een huurhuis en leven rond het minimum. Zij ontvangen wel allebei aow en een pensioentje in Nederland. Hebben geen spaargeld.

  Hoe groot achten jullie de kans dat een b2 visum voor een half jaar wordt toegekend. Verhaal is duidelijk na te trekken namelijk gaan een mange vakantie maken bij dochter en schoonzoon (de expat met leuk huis en salaris).

  Met vriendelijke groet,
  Remco

  1. Beste Remco,

   erg mooi vooruitzicht m.b.t. je ‘verhuizing’. Maar tegelijk inderdaad de uitdaging voor het juiste visum voor je schoonouders. Aan de ene kant is het verhaal duidelijk uit te leggen en klinkt alles logisch, maar je hebt gelijk dat je schoonouders eigenlijk “weinig redenen hebben om persé terug naar Nederland te moeten” (even beredeneert door de ogen van het US Consulaat).
   Is het een optie om ze onder het ESTA te laten reizen? Ok, deze is max 90 dagen, maar kan bijvoorbeeld meerdere malen ingezet worden. Je loopt dan weinig risico lijkt me.

   gr
   Patrick

 29. Ik wil naar Amerika maar ik ben geboren in Irak maar heb Nederlandse nationaliteit en ik moet een andere visum aanvragen en moet ook voor een gesprek kan iemand mij hier meer info geven aub alvast bedankt

 30. goedemorgen,

  ik kan nog geen afspraak inplannen op het consulaat.. moet ik eerst wachten tot mijn betaling daar binnen is gekomen?

  met vriendelijke groet
  johan

 31. Hallo,
  Ik zit met een klein vraagje….
  De controles in Amerika zijn zeer streng tegenwoordig…
  Wij hebben een B1/B2 visum (business/pleasure) voor onze vakantie. Ik meen mij te herinneren dat je dit niet apart kon aanklikken. Nu heb ik gelezen dat je B2 visum wel apart kunt aanvragen maar ik denk niet dat dit bij ons zo was. Was het bij jullie ook B1/B2? Zou je daar problemen mee kunnen hebben aan de douane posten? Dat je ook B1 hebt terwijl dat niet nodig is?

  1. Hoi Ilse,

   op het visum wat wij uiteindelijk in ons paspoort hebben gekregen staat ook B1/B2 op. In principe ligt het aan je verhaal wat je doel van de reis is, hier kun je evt nog wat vragen over krijgen bij ‘customs’, al viel dit bij ons mee.
   Controles zijn misschien streng, feit blijft dat je al een hele stap maakt als je in Amsterdam je visum krijgt en dat je een paspoort hebt uit een ‘veilig’ land in de ogen van de VS (helaas, maar het is zo).

   succes

   gr
   Patrick

 32. Beste admin,

  Ik heb op 7 maart mijn interview gehad voor een b1/b2 visum naar USA. Ik heb mijn vliegticket echter al geboekt (31maart, + verzekering). Ik ben geboren in Irak, maar heb een NL passport (en dus nationaliteit). Mijn visum zou ‘on hold’ zijn volgens de man bij het loket tijdens het interview (doordat ik vorig jaar naar Irak ben geweest). Weet jij toevallig hoelang het duurt tot ze een check hebben gedaan en of ik het red om 31 maart mijn vlucht te pakken? Ik hoor veel verhalen van mensen dat ze ongeveer na een weekje antwoord hebben. Mijn aanvraag duurt nu ongeveer 2 weken.

  Ik heb de consulaat ook gemailt maar zij konden er niks over zeggen.

  Heb jij een idee/verwachting hoelang het nog zal duren?

  Dank alvast!

  Gr,
  Jeza

  1. Beste Jeza,

   vreemd dat het consulaat niets hierover los wil/kan laten. Je zou ze evt ook kunnen bellen (ok, dit kost geld, maar dan heb je wellicht wat meer zekerheid). Ik durf echt niet te zeggen waarom het zo lang duurt, bij ons is toen alles in één keer goedgekeurd (gelukkig!), dus heb geen ervaring met jouw verhaal. Misschien anderen die hierop kunnen reageren…..???

   gr
   Patrick

 33. Wat een toffe site! Ik was even benieuwd naar jullie inzichten over het B2 visum en de kans die ik misschien wel of niet heb om deze te krijgen?

  Al jaren heb ik de droom om de Pacific Crest Trail te lopen in Amerika, wat zo’n 6 maanden kan duren en ik dus een B2 visum nodig heb, zoals al velen voor mij op dit forum. Ik ben mij bewust van de risico’s die bij een afwijziging horen. Ik heb de droom al een klein beetje opgegeven voorlopig om hem in één keer te kunnen lopen op korte termijn, ik zit namelijk in deze positie:

  – Alleenstaand, 27 jaar oud en wonend bij mijn ouders
  – Fulltime vaste baan, echter zal ik deze hoogstwaarschijnlijk moeten opzeggen omdat ik al 2x 3 maanden vrij heb gekregen en niet nog een keer weg mag, dus een brief van werkgever zit er niet in.
  – 1x eerder een lange hike gedaan van 1200 km, verder ga ik elk jaar de bergen in voor tochten(Tour du Mont Blanc, Everest Basecamp, Toubkal summit)
  – Wel genoeg spaargeld

  Dus, hierdoor maak ik mij zorgen om mijn banden met het land. Het enige wat ik ze volgens mij kan leveren is een kopie van mijn bankrekening en een heel plan voor de route. Zijn mijn zorgen denken jullie terecht? Geen baan, geen huis.
  Ik weet niet wat ik andes kan doen om mijn banden aan te duiden.

  Bij voorbaat dank voor het meedenken en het lezen!

  Isa

  1. Hallo Isa,

   het is altijd maar de vraag wat er op het moment van je gesprek op het Amerikaans Consulaat word gevraagd. Wij hebben de ervaring dat er sowieso word gevraagd hoe je je verblijf gaat betalen (spaargeld), al werd dit niet gecontroleerd. Wij hebben van onze toenmalige werkgever een verklaring laten opstellen (in Nederlands en Engels) dat we bij terugkomst in NL weer terug in dienst mogen komen. Dit is juridisch niets waard en eerlijk gezegd was dit ook niet onze wens, maar het is weer een document om te kunnen overleggen dat je je ‘banden met Nederland’ kenbaar maakt. Dus die brief kan de werkgever opstellen, dit betekent niet dat zij je terug in dienst moeten nemen (zie het als een werkgeversverklaring).
   Het feit dat je al wat ouder bent (geen student), een vaste baan hebt en je deze hobby al vaker hebt uitgeoefend is in je voordeel. Je verhaal klopt.

   Succes!

   gr
   Patrick

   1. Hoi Patrick,

    Ik wil mijn werkgever gaan vragen of hij z’n verklaring kan opstellen voor mij. Heb jij misschien een voorbeeld of een website waar ik deze kan vinden?

    Groeten Jeffrey

    1. Jeffrey,
     ik moet even terugzoeken of ik deze nog ergens heb liggen (ik mail je deze dan wel even toe). Er zijn niet echt standaard voorbeelden te vinden op internet, maar feitelijk is het niets meer dan een klein schrijven waarbij de werkgever aangeeft dat hij tevreden is over je werk/inzet en de intentie heeft je weer aan te nemen bij terugkomst in Nederland. Juridisch is dit niets waard, maar ’t geeft weer wat extra ‘binding’ met Nederland. Stel deze zowel in het Nederlands op als in het Engels.

     gr
     Patrick

  2. Hoi Isa,

   Ik ben van plan om dit jaar de PCT te gaan doen. Heb je je visum gekregen? Heb je nog tips? Ik heb een beetje de zelfde situatie als jij.. ik hoop op een antwoord.

   Jeffrey

 34. hoi!
  Ik heb binnenkort mijn tweede afspraak op het consulaat omdat ook ik verkeerde pasfoto’s had meegenomen de eerste keer (en niet dezelfde dag mocht terug komen helaas). Nu is het wel zo dat de ‘oude’ foto nog op mijn DS-160 formulier staat en ik andere foto’s (die wel aan de amerikaanse regels voldoen) mee ga nemen naar het gesprek. Denk jij dat dat een probleem gaat zijn?

  1. Hallo,

   ik verwacht niet dat dit een probleem is, uiteindelijk hadden wij dit ook. Ze gebruiken de nieuwe/juiste foto’s voor het visum, dus dit moet wel goed komen.

   Succes!

 35. Hallo,

  Ik heb woensdag een afspraak bij de ambassade. Ik heb geloof ik alle documenten uitgeprint die ik nodig heb, behalve de bevestiging van de afspraak. Op de website staat:
  “Pagina met afspraakbevestiging, afgedrukt via deze website”.
  Maar dit kan ik nergens vinden. Kunt u mij misschien uitleggen waar ik het kan vinden of hoe het er uit ziet? hoop op reactie. 🙂

  1. Hallo Fokke,

   wij hebben deze toen eigenlijk vrij gemakkelijk uit kunnen printen via de website en meegenomen (twijfel even of we deze ook daadwerkelijk hebben moeten laten zien). Ik kan dit nu niet meer voor je checken op de website, aangezien ik niet meer kan inloggen.

   gr
   Patrick

 36. Ik heb een DS-160 formulier bevestigd en alles is in orde afspraak staat vast in eind augustus, maar ben ik er achter gekomen dat je paspoort 6 maanden geldig moet blijven na de laatste dag dat je er verblijft.

  Ik een nieuw paspoort aangevraagd = nieuw paspoort nummer, afspraak staat op oude paspoort geregistreerd die ik tevens nog wel heb. Ik vroeg me af of dit een bezwaar is?? Ik kan ook beide paspoorten meenemen naar het intervieuw.

  Ik hoop snel van jullie te horen ,

  Grt

  1. Hallo Jack,

   als ik me niet vergis moet de volledige aanvraag gedaan worden met je nieuwe paspoort. Dus de gegevens in de DS-160 aanvraag moeten overeenkomen met je nieuwe paspoort waar je mee gaat reizen (dit is ook zo bij visa voor andere landen hebben we gemerkt). In principe kun je beide paspoorten meenemen, echter zal de oude niet meer geldig zijn zodra je je nieuwe hebt.
   Ik zou dit voorafgaand aan je afspraak wel even checken, het zou jammer zijn als je hiermee pas geconfronteerd word tijdens je afspraak.

   Succes

 37. Hoi!

  Superhandige website en ook nuttige informatie in de comments! Ik heb echter toch een vraag waar ik nog geen antwoord op heb gezien en die gek genoeg het consulaat niet wil of kan beantwoorden. Op mail reageren ze niet en via social media verwijzen ze naar de informatie online maar die schiet tekort. Hopelijk weten jullie iets! Mijn vraag;
  De huidige opgegeven verwerkingstijd is één werkdag. Daarna wordt het paspoort opgestuurd. Is er een mogelijkheid om het paspoort op te halen in plaats van te laten versturen? Ik heb weinig tijd en wil het paspoort liever niet in de handen van een postbedrijf laten. Op sommige locaties in het buitenland is dit mogelijk maar in Amsterdam kan ik er niks over vinden. Alvast bedankt!

  1. Beste Wouter,

   ik heb hier helaas geen ervaring mee, bij ons ging het allemaal redelijk snel met verwerken en versturen. Blijft erg lastig om het consulaat te benaderen met “overige vragen” merk ik aan veel reacties.
   Wellicht hebben andere lezers hier een antwoord op…?

   gr
   Patrick

   1. Hoi Patrick,

    Ik kan inmiddels bevestigen dat het absoluut niet mogelijk is op het paspoort op te halen bij het consulaat. Dit is mij per mail doorgegeven vanuit het consulaat Opsturen is de enige methode. Ik ben ondertussen twee werkdagen aan het wachten sinds de afspraak, maar tot zover nog geen paspoort. Ik zou een email met tracking moeten krijgen maar nog niks gezien… 🙁

 38. Hoi
  Ik heb een vraag ik ben militair en ben vorig jaar in Irak geweest op uitzending . en is mijn vraag is is een esta formulier afdoende. want de vraag komt wel of je in Irak bent geweest heb geen stempel in men paspoort en ben bang dat ze hem afkeuren omdat je er ook geen omschrijving bij kan geven

  Groeten Niels

 39. Geachte dames, heren
  hoelang is nu een B2 toeristenvisum geldig als je bijv een vriend in de VS wilt bezoeken, ik kan nergens een vaste tijdsduur vinden op internet. is dit altijd max 6 maanden, of kan ook langer?
  Graag zsm uw reactie,
  Mvg, mario decock

  1. Dag Mario,

   de tijdsduur is 180 dagen, bij een langer verblijf zul je een verlenging terplekke moeten aanvragen, uiterlijk 6 weken voor einde.

   gr

 40. Hallo, ik heb een B2 visum gekregen met als einddatum oktober 2027. Ik weet dat je met dit visum max. 180 dagen in Amerika mag blijven. Ik wil echter graag drie maand langer blijven. Wat moet/kan ik doen.

  Daarnaast wil ik graag weten hoe vaak mag ik met dit B2 visum Amerika in en hoeveel tijd moet er dan tussen twee bezoeken zitten?

  1. Hoi Jolijn,

   ik kan je alleen vertellen zoals ik dat toen ervaren heb. Je hebt gelijk met de 180 dagen, echter kun je dit verlengen als je in de VS bent, als ik me niet vergis uiterlijk 6 weken voor einde.
   In theorie mag je met dit visum 10 jaar lang de VS bezoeken (kort, dan wel lang). Echter zal je verhaal telkens moeten kloppen. Wij zullen ons visum ook vaker gebruiken voor bijvoorbeeld een korte vakantie.

   gr

 41. Goedemiddag!

  In 2018 ben ik van plan de Pacific Crest Trail te gaan lopen (4000 km). Vorige week heb ik het DS-160 formulier ingevuld en hier heb ik bij de vraag of ik wel eens met de politie in aanraking ben gekomen aangegeven dat ik in mijn tiener jaren 1 x iets heb gestolen en een keer tijdens oudejaarsavond een klein brandje heb veroorzaakt. Zal hierdoor mijn aanvraag afgewezen worden? Om voor deze reis te sparen ben ik bij mijn ouders gaan wonen is dit gunstig of kan ik mij beter zsm weer inschrijven in een huur woning? Ik heb inmiddels meer dan genoeg geld op mijn rekening staat waarmee ik kan aantonen deze reis te kunnen betalen en ook een werkgeversverklaring moet wel te regelen zijn.

  1. Hoi Jeffrey,

   ik kan niet beoordelen of je aanraking met politie in een ver verleden je aanvraag zal afwijzen, ik denk wel dat dit invloed zou kunnen hebben, aangezien Amerikanen hier wat meer waarde aan hechten dan de gemiddelde Nederlander.
   Het feit dat je bij je ouders woont geeft aan dat je goede banden met Nederland hebt en er aan gelegen bent om terug te keren, dit werkt in je voordeel (en de uitleg is zeer logisch).
   Wij zijn tijdens onze reis enkele wandelaars tegengekomen die deze trail ook ondernomen hebben, erg gaaf idee!

   Ben benieuwd naar de beoordeling van je aanvraag door het Amerikaans Consulaat….

   gr

 42. Hoi admin!

  Ik wil graag volgend jaar 6 maanden in Alaska doorbrengen en hiervoor een B2 visum aanvragen. Ik heb hierover een paar vragen.

  1. Ik lees overal dat ik sterke banden met mijn thuisland moet kunnen aantonen, om te bewijzen dat ik de USA ook weer verlaat. Ik ben 2 jaar geleden geemigreerd naar Noorwegen en ben echt van plan om daar te blijven. Ik heb daar werk en woonruimte maar geen vast contract. Ik kan wel een intentieverklaring regelen van mijn werkgever. Ik woon en werk ook samen met mijn werkgever.
  Ook heb ik een hechte band met mijn familie(broers, zus, ouders) in Nederland en vlieg ik geregeld Noorwegen/NL heen en weer om tijd met hun door te brengen. Denk dat je dit voldoende overtuigend zal zijn?

  2. Moet je al vliegtickets kunnen laten zien bij de visumaanvraag?

  Alvast bedankt voor de hulp!

  Groeten Marije

  1. Hoi Marije,

   bijzondere situatie zo te lezen. Ik weet even niet wat je officiële banden met NL nu zijn, ben je definitief geëmigreerd?
   Hoe dan ook denk ik dat het belang is dat je je banden aangeeft met “thuis”, oftewel ze willen weten waarom je niet langer/illegaal in de VS zou verblijven…of dit nu NL of Noorwegen is.
   Wij hadden nog geen vliegtickets bij de aanvraag, is ook niet naar gevraagd. Men heeft begrip voor het feit dat je deze pas aanschaft na toekenning visum.

   Succes

   gr
   Patrick

 43. Hoi admin,

  Bedankt voor de fijne uitleg van de procedure!
  Nu zijn wij het DS formulier aan het invullen en wij kunnen twee vragen niet beantwoorden:

  1. adres van de bestemming (wij boeken nl pas als het visum binnen is).

  2. contact persoon die onze identiteit kan bepalen in de US. (die hebben wij niet) Enig idee wat we hier kunnen vermelden?

  Met vriendelijke groet,

  David

  1. Beste David,

   adres van bestemming is inderdaad een wat hypocriete vraag; ik denk dat de meeste reizigers dit niet weten. Wij hebben toen een willekeurig hoteladres ingevuld. Vaak moet je dit ook beantwoorden bij de aanvraag van een ESTA (en meerdere visums op de wereld), waarbij je vaak het adres van je eerste overnachting moet invullen.
   Je vraag over de contactpersoon is mij eigenlijk onbekend, ik kan me niet herinneren dat wij deze moesten beantwoorden in ieder geval, is ook lastig omdat het uitgangspunt is dat je eigenlijk geen/weinig banden hebt in de VS…..dus sorry, daar kan ik je niet verder mee helpen.

   succes verder!

   gr

 44. Hi Admin,

  Ik heb al eerder gereisd met een esta maar helaas werd ik de tweede keer niet toegelaten door costums omdat ze mijn verhaal niet geloofden en nu heb ik aankomende dinsdag een interview. Aantal vragen voor u
  Weten zij waarom mijn esta niet meer geldig is? Is alleen een arbeidscontract voldoende? Moet ik vertellen wat er vorige keer mis ging?

  1. Beste Natalie,

   als ik me niet vergis wordt er gevraagd of je visum dan wel toelating ooit is geweigerd. Als ik je verhaal lees zou dit dus een ‘ja’ zijn. Ik denk persoonlijk dat je met een goed en overtuigend verhaal moet komen waarom je toelating eerder is geweigerd, ondanks een esta.
   Alles wat als bewijslast kan dienen om aan te tonen dat je banden hebt met je thuisland heeft nut, dus een arbeidscontract ook, kan nooit kwaad dit mee te nemen, dan wel te vertellen.

   Succes

   gr

 45. Hi,

  Ik ben een cameraman en ik ben gevraagd door mijn opdrachtgever(producenten) in Amerika om van juni tot eind november een film te draaien in Utah.

  Mijn vraag is hoelang het duurt om een afspraak te krijgen bij het consulaat en welk visum ik moet krijgen? En hoelang duurt het dan ongeveer voor je wat te horen krijgt?

  Ik hoor graag van je.
  Alvast bedankt.

  1. Beste David,

   als ik me niet vergis dien je ook hiervoor een B2 Visum (Business/Travel) aan te vragen, maar dit kun je makkelijk checken op de homepage van het consulaat. Uit eigen ervaring moet ik zeggen dat er niet zoveel tijd zat tussen de afspraak maken en het uiteindelijke bezoek, bij ons een week of 2/3 (al kan ik me voorstellen dat dit kan verschillen per seizoen).
   Als je eenmaal aan het loket je verhaal mag doen, krijg je direct te horen of je visum akkoord is of niet. In principe hebben ze al veel informatie via de formulieren die van te voren online invult.

   Succes

   gr

  1. Beste Max,

   ik ben hier geen ervaringsdeskundige in, maar wat ik wel kan zeggen is dat als je eenmaal een visum hebt dit niet direct betekent dat door mag lopen bij de douane in de VS.
   Even vanuit de richtlijnen van het consulaat: een visum geeft je de mogelijkheid om je aankomst te melden bij de douane, zij bepalen vervolgens of je toegelaten wordt.

   Ik durf niet te zeggen wat de invloed van je bezoek aan Iran kan zijn…

   gr

 46. Hey ik heb een vraagje, ik heb een e-mail gehad met daarin de instructies voor de visa afspraak. Maar wat is de bevestiging van de afspraak en waar vind ik die? Kan het op de site ook niet vinden alleen de instructies.

  Alvast bedankt!

 47. Hallo!

  Ik wil graag met mijn man en 2 kleine kinderen naar Amerika, TX, voor 6 maanden (OF 12 maanden) voor een interne opleiding (kerk) en inwoning bij mensen thuis die alles dus betalen tijdens ons verblijf. Muv de tickets etc.

  Vraag ik voor de kids hetzelfde visum aan of een B2? Vakantie?

  Ik huur een huis en we hebben geen vaste baan hier.

  Ik kan een huurcontract tonen, maar geen werk contract. We hebben ook geen baan als we terug komen. Zullen ze dan denken dat we niet meer terug gaan naar Nederland???

  Hoe zit dit?

  1. Beste,

   als ik me niet vergis vraag je voor alle gezinsleden hetzelfde visum aan, maar check dit aub even vooraf bij het US Consulaat. Ik ben ook benieuwd hoe ze tegen jullie situatie aankijken, daar waar altijd geadviseerd wordt om zoveel mogelijk banden met Nederland aan te tonen, zodat ze inderdaad niet het gevoel krijgen dat nooit meer terugkeert. Gezien het feit dat dit een heel gezin betreft, is voorbereiding essentieel. Ik weet niet of de instantie in de VS waar jullie intern gaan iets voor jullie kunnen betekenen. Bedrijven bieden ooit hulp (“sponsorship”) bij visums, maar ik weet niet of dit in jullie geval ook zo is….

   succes!

 48. Hallo
  Ik heb een vraag over b2 visum. Ik heb zelf nl paspoort maar mijn vrouw heeft ander paspoort dan nl ( Tsjaad paspoort ) dit is Afrikaans land. Mijn vragen zijn:
  Maagt ze ook vanaf nl Amerika visum aanvragen?
  We hebben al ds 160 formule ingevuld maar kunnen we niet vinden waar kunnen we betalen. En hoe kunnen we een afspraak maken? En mag ik bij zijn tijd van interview?
  We willen gwn voor 1 week vakantie gaan.
  Wat moeten we meeneem tijd van het afspraak?

  1. Beste,

   tijdens het afronden van het ds 160 formulier en uploaden van enkele documenten en pasfoto’s, kom je ook in de fase dat je dient te betalen en uiteindelijk een afspraak kan maken.
   Ik zie dat de website iets wat veranderd/vernieuwd is sinds wij de aanvraag hebben gedaan, dus de precieze stappen kan ik je niet uitleggen.
   Ik vond e.e.a. redelijk vanzelfsprekend, maar bij twijfel kun je de website van het consulaat even checken of contact leggen (hoe lastig dit ook is en hoe lang dit ook duurt helaas).

   Tijdens je afspraak dient degene die het visum aanvraagt aanwezig te zijn. Ik durf even niet te zeggen of er ook een partner aanwezig mag zijn.
   Neem in ieder geval zo veel mogelijk documentatie mee, waaruit blijkt dat je weer terugkeert naar NL. Heb je al een retourvliegticket? Dat zou ideaal zijn, anders inderdaad benadrukken dat je doel simpelweg vakantie is.

   Succes

 49. Hallo,

  Wat een duidelijke antwoorden geven jullie! Heel fijn!!

  Ik heb daarom ook een vraag:

  3 jaar geleden heb ik mijn (Amerikaanse) vriend leren kennen. Ik wil nu het liefst vanaf half oktober voor 6-12 maanden naar Amerika. Ik ben er vorig jaar ook al 3 maanden geweest met een ESTA visa, hier heb ik toen een organisatie gevonden die mij vrijwilligerswerk hebben aangeboden op een dagopvang voor kinderen met een verstandelijke/lichamelijke beperking.
  Ik ben nu al heel lang aan het zoeken naar het juiste visum. B1/B2 komt naar mijn beleving het dichtste bij het doel waarvoor ik ga. De organisatie denkt ook dat 1 van deze het beste is voor mij om langer dan 3 maanden te verblijven en het eventueel te verlengen tijdens mijn verblijf.

  Heeft iemand enig idee welke ik hiervoor moet aanvragen?

  Graag hoor ik van jullie.

  Groetjes.

  1. Hallo,

   ik denk dat je inderdaad het B1/B2 visum dient aan te vragen.
   Heeft de organisatie verder ervaring met buitenlandse vrijwilligers? Wellicht dat zij je nog evt verder kunnen helpen.
   Persoonlijk zou ik ook met name benadrukken dat je vrijwilligerswerk gaat doen bij een erkende organisatie i.p.v. dat je je partner opzoekt, in je verhaal richting Amerikaans Consulaat.
   Ook hier geldt; hoe meer banden met NL (en dus weinig/geen banden met VS), des te hoger de kans dat je je visum ontvangt.

   Succes.

   gr

 50. Hi, ik heb een B2 visum en ben in Amerika. Nu heb ik een extension. aangevraagd. Lees overal dat het lang kan duren.
  Tot op heden zelfs nog geen recieptnr gekregen. i-94 verloopt 30 oktober.
  Mag ik in Amerika blijven zolang de aanvraag loopt?

 51. Goedemorgen,
  Dinsdag a.s. heb ik een gesprek op het consulaat. Volgens de informatie moet daarvoor 15 dollar worden betaald. Ik heb echter nog geen info gezien/gekregen hoe dat betaald moet worden.
  Is jullie hieromtrent iets bekend?

 52. Hallo,

  Als ik een B2 visum aanvraag, gelden de 180 dagen dat je in de VS binnen mag vanaf de dag van het uitreiken of mag ik kiezen wanneer die starten of is er een bepaalde marge daarin?

  Ik vind deze informatie nergens terug, weet u dit toevallig uit eigen ervaring?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Elise,

   de 180 dagen gaan in zodra je voorbij de douane in de VS bent. Het B2 visum is langer geldig, in ons geval 10 jaar.
   In theorie zou je dus in die 10 jaar meerder malen de VS in mogen met dit visum.

   Waarschijnlijk logisch en bekend, deze 180 dagen zijn zeer belangrijk, zorg dat je hier binnen blijft en niet langer in de VS verblijft zonder dat je een verlenging aanvraagt.

   gr

 53. Hey, wat een top website en geweldige antwoorden.

  Ik ben in België bezig met me voor te bereiden voor mijn B2 aanvraag en interview.

  Ik zal mijn situatie kort schetsen, ik ben tijdens mijn studenten jaren al een 9tal keer op vakantie geweest naar Amerika, soms 2 weken, soms 6 weken. Altijd op tijd teruggekeerd zonder problemen. Altijd een ESTA gekregen. Nu is mijn ESTA geweigerd; er is niets veranderd aan mijn situatie, dus ben ik mezelf dan maar aan het voorbereiden op een B2.

  Ik wil namelijk in mei 10 dagen naar Florida op vakantie. Ik heb geen intentie om langer te blijven want ik heb een, geweldige, full time job dus ik heb alle redenen om terug te keren.

  Ik ben dus nu bezig met mijn voorbereidingen. Zijn er nog tips die je mij kan meegeven? Ik zal mijn werkcontract meenemen, ik vraag volgende week ook een brief aan mijn werkgever waarin er staat dat ze mij op xx mei gewoon terug op de bureau verwacht, mijn huurcontract, etc etc. Ik heb geen eigen huis, maar wel een eigen wagen, die ik nog even afbetaal. Is het nuttig om hier info van mee te nemen? En loonfiches, is dit ook interessant?

  En dan nog ivm het interview, is dit in het Engels? Geen probleem, maar bv mijn huurcontract is in het Nederlands, ik kan hier helaas ook geen Engelse copy van krijgen. De brief van mijn werknemer zal ik in het Engels vragen.

  Alvast super hard bedankt!

  1. Oh en, nog een vraagje. Ik verblijf daar bij een vriendin, die overigs Braziliaans is maar in Amerika studeert. Ik weet dat de banden met Amerika niet sterk mogen zijn, dus ik heb geen intentie om hierover uitgebreid te praten. Maar, ik heb bij mijn ESTA aanvraag wel haar adres al ingegeven. Verzin ik best een adres, wat dus eigenlijk liegen is, of geef ik gewoon haar adres op (en ook haar als contactpersoon, die ook kan bevestigen dat ik weer vertrek)?

   1. En nog 1 vraag.. ha. Vermeld ik tijdens het interview, indien het gevraagd wordt; best wel of niet dat ik mijn vlucht al geboekt heb, heen en terug? Ik had na een 8tal keer in Amerika geweest te zijn hier eigenlijk geen problemen mee, hence waarom ik de vlucht al had geboekt.

  2. Beste Naomi,

   wat ik me even afvraag (en het Amerikaans consulaat waarschijnlijk ook), is waarom je ESTA is geweigerd?
   Bij het aanvragen van je B2 visum is namelijk één van de vragen of je ooit eerder bent afgewezen bij een ESTA- of visumaanvraag, als ik me niet vergis.
   Je zult hier vragen over krijgen, omdat het feitelijk ook niet logisch is om een B2 visum aan te vragen voor een korte vakantie.
   Ik kan zelf niet aangeven wat de gevolgen hiervan zijn, simpelweg omdat ik dit zelf niet meegemaakt heb. Wel lees je diverse verhalen dat ook het B2 visum lastig wordt om te verkrijgen.
   Enkele antwoorden op je overige vragen;
   – Ja, het interview is in het Engels
   – Ja, het helpt dat je al een retourticket hebt

   En sowieso geldt voor dit hele verhaal dat alles helpt wat aangeeft dat je tijdig weer naar huis gaat. En aangezien je tijdens de aanvraag een verblijfsadres moet invullen maakt het niet uit dat dit het adres van je vriendin is.

   Veel succes met de aanvraag!

   gr

   1. Bedankt voor je reactie.

    Ja klopt, ik heb ondertussen de aanvraag ingediend. En die vraag kwam ik tegen.

    Ik ben nog nooit een visum geweigerd, wel dus dit keer een ESTA en om te antwoorden op je vraag: ik heb geen flauw idee… Ik ben al meerdere keren naar de VS geweest; onder een ESTA. Nooit een probleem gehad, alles ging super vlot. Altijd op tijd teruggekeerd. Ik heb nog nooit problemen gehad met de wet, ik heb niets verkeerd ingevuld. Etc. Ik zal dus ook tijdens mijn interview geen antwoord hierop kunnen geven en hoop dat zij tijdens mijn background check ook gewoon zien dat ik niets verkeerd heb gedaan. Er is niets dat mij doet denken aan waarom ik zou kunnen geweigerd zijn.

    Niemand gaf mij ook meer info dan: ‘je mag niet reizen onder een ESTA en aanvragen van een visum is de enige mogelijkheid nu ik geweigerd ben’. Heel erg vervelend.

    Heb je toevallig nog tips die je mij kan meegeven? Ik ben nu aan het wachten tot dat ik mijn interview kan vastleggen na de betaling. Ik heb gelukkig alle mogelijke documenten verzameld die aantonen dat ik gewoon terug kom werken en die mijn banden met België aantonen.

    Het is allemaal erg vervelend en heel stressvol want ik wil dus simpelweg gewoon op reis :’)

    Bedankt nogmaals!

    1. Hoi Naomi,

     qua tips kan ik alleen aangeven wat velen al melden en wat ik ook tegen anderen heb gezegd;
     Neem inderdaad zoveel mogelijk documentatie mee ter onderbouwing van je band met thuisland. Zoals gezegd, het interview is in het Engels. Bij ons waren de vragen met name gericht op wat we in Amerika wilden gaan doen, hoe we dit gingen betalen en wat voor werk we in NL deden.
     Uiteindelijk duurde het maar kort en kregen we direct bericht over het verkrijgen van het visum.

     Succes!

     1. Dankjewel. Morgen om 8u is het zo ver, ik heb heel, heel veel documentatie bij. Hopelijk loopt het vlot.

 54. Goedemiddag,

  Ik heb een vraag over de kans dat ik goedkeuring voor het B-2 visum kan krijgen.
  Mijn vriend heeft sinds januari een werkvisum gekregen (max. 3 jaar) en is van plan na een jaar weer terug te keren. Ik wil in april voor 6 maanden naar hem toe. Mijn contract op werk loopt ook af in april maar ik zou kunnen vragen voor een intentieverklaring. Daarnaast sta ik ook nog ingeschreven bij de universiteit en wil ik mijn adres wijzigen naar mijn ouders wanneer ik naar de VS vertrek. Nu ben ik bang dat ze een visum wellicht gaan afwijzen omdat ik mijn vriend bezoek en bang zijn dat ik daar blijf. Hebben jullie hier ervaring mee?

  Daarnaast had ik de vraag: wanneer je B-2 visum wordt afgewezen, kun je dan nog wel via een ESTA voor 90 dagen naar de VS gaan?

  Alvast bedankt!

  1. Hoi Maaike,

   ik denk dat je met een evt intentieverklaring en het feit dat je nog ingeschreven staat bij de universiteit een heel eind komt. Ik weet niet of je meteen een retourticket boekt, zo ja, dan helpt dit ook.
   Overigens als je B2-visum wordt afgewezen kun je niet op ESTA reizen, aangezien je bij de aanvraag moet invullen of er al ooit een visumaanvraag is afgewezen. Je zult dan opnieuw het traject in moeten van B2. (dit is even met de kennis van 2 jaar terug, ik weet niet of dit inmiddels is aangepast).

   succes

   gr

 55. Hi,

  Wat leuk is jullie blog over jullie rondreis! Heel handig om te lezen en alle informatie die jullie geven.

  Zelf ga ik in de zomer ook 6 maanden naar de USA en ben momenteel bezig met het DS 160 formulier.

  Ik vroeg me precies af welke bankafschriften er precies moeten worden meegenomen naar het interview op het consulaat? En is het nodig een afspraak te maken bij de bank voor deze documenten?

  Jullie schrijven ook dat: “het consulaat wil weten wat je gaat doen in Amerika, maar nog belangrijker; welke redenen heb je om tijdig terug te gaan naar Nederland.” – wat wordt hiermee precies bedoelt? Want weet eigenlijk dus nog niet wat mijn exacte plannen zijn na deze 6 maanden in de USA.

  Alvast erg bedankt!
  Groetjes,
  Sofie

  1. Hoi Sofie,

   eigenlijk komt het er samengevat op neer dat je ‘zoveel mogelijk’ documentatie meeneemt om je reis te kunnen verklaren. Een uitdraai van een bankafschrift met een saldo waaruit blijkt dat je 6 maanden verblijf kunt betalen is hierin makkelijk.
   Uiteindelijk hebben wij denk ik zo’n 80% van al die documentatie niet nodig gehad, maar ja….beter te veel, dan te weinig (en lastige vragen daarover krijgen)
   Wat het consulaat vooral wil weten is het feit dat je niet langer dan die “6mnd” (overigens 180 dagen!) in de VS blijft, om illegaal verblijf te voorkomen. Oftewel, alle redenen die je hebt om weer naar huis te gaan zijn de moeite waard om in ieder geval in je achterhoofd te houden. Dit kan werk in NL zijn, of een goede band met familie, een vervolgstudie in NL enz…enz….

   Nogmaals, de kans is groot dat ze heel veel niet vragen, het is ook wel een klein beetje een “toneelstuk”, maar hoe dan ook; zij bepalen of je in aanmerking komt voor het visum, dus je bent er wel afhankelijk van.

   succes

   gr

 56. Ik heb een vraag, had vorige jaar een B2 visum aangevraagd heb die ook gekregen maar omdat ik me paspoort te lat teug kreeg van de Amerikaanse ambassade ging de reis niet door , dit jaar in juni wil ik wel weer naar LA gaan dus heb weer een b2 aangevraagd maar nu moet ik me paspoort opsturen ik zie nergens waar ik een afspraak moet maken ? Weet iemand hoe het werkt ? Groetjes

  1. Hoi,

   als je vorig jaar een B2 visum hebt gekregen, is deze verwerkt in je paspoort. Dus als je dit paspoort nog hebt, zit er een geldig visum in welke 10 jaar geldig is. Je zou hiermee dus richting de VS mogen reizen.
   Mocht je dit allemaal niet hebben, dan dien je inderdaad het hele proces opnieuw te doen, waarbij je in de aanvraag een afspraak kan inplannen.

   gr

   1. Maar op het visum was de exiparation date 3maanden later dan de isssue date of maakt dat niet uit ? Het was van juni 2018 tot sep 2018 dan had er 2028 moeten staan

 57. Hi,

  Vraagje ik heb me paspoort naar de Us consulaat gestuurd voor een B2 visum en sta al 10dagen op Status :AP en last update was op 8-4-2019
  Van veel lezen heb ik begrepen dat je ook soms weken op AP kan staan en ik moet over 2weken op vakantie gaan naar Spanje kan ik me paspoort. Tijdelijk terug vragen ? (Met of zonder visum maakt niet uit)
  Groetjes

 58. Hoi!

  Ik heb een vraagje. Wanneer je wordt teruggestuurd met het visum, moet je dan zelf thuis zijn om het aan te nemen? Of kunnen je ouders dat ook doen?
  Of komt het gewoon door de brievenbus?

  Alvast bedankt!

 59. Hallo,

  Ik heb in 2016 op een B1/B2 visum Amerika bezocht. Het visum was nodig omdat ik in 2014 in Iran was geweest. Intussen ben ik in 2018 in Noord-Sudan geweest. Deze zomer ga ik naar Hawaï.
  Kan dit nog problemen opleveren of moet ik hiervan een melding doen bij het consulaat?

  Alvast dank!

 60. Hallo!

  ik heb op 29 juli een afspraak om 8:30 en verlaat het land 5/6/7 augustus, gaat dit goedkomen?

  alvast bedankt!

 61. Ik heb 2 vragen:

  Is het waar dat je maximaal 180 dagen in de USA kan verblijven met een O-1 visum?

  En klopt het dat ik als Nederlands ingezetene geen belasting hoef te betalen zolang ik onder die 180 dagen grens blijft?

 62. Ik ben mijn paspoort kwijt MET visum.
  Een nieuw paspoort geen probleem maar hoe nu visum.
  Het is nu 23 juli en 14 augustus vertrek ik voor 10 mnd naar USA
  groet Nena

  1. Beste Nena,

   dat is balen zeg! Ons is toen verteld dat als het paspoort met visum verloopt, dan wel kwijt is geraakt, je alles opnieuw moet aanvragen. Je visum is immers gekoppeld aan je huidig paspoort.
   Wellicht dat je dit kunt laten bevestigen door het Amerikaans Consulaat, wat dit zou betekenen dat je nog vlug iets moet regelen…

   succes!

 63. hallo wat een mooi land wil gauw weer terug naar Amerika vraag ik heb een esta die ongeveer in april/mei 2019 aangevraagd en verstrekt is daar naast ook studentenvisum ook in orde nu ben ik weer terug in Nederland als ik ga moet alles dan in 2020 opnieuw aanvragen ook als mijn bestemming een andere streek in Amerika wordt of niet.

 64. Hoi,

  Ik ben student en heb dus geen bewijs van een hypoteek of een vaste baan. Wel heb ik een eigen webshop met voorraad hier in Nederland. Zou dit een bewijsstuk kunnen zijn dat ik terug ga naar Nederland?

  Daar naast vraag ik me ook af of het uitmaakt dat ik maandelijks niet heel veel verdien, ik heb het hele jaar voor mijn reis gespaard en dit bedrag kan ik eventueel laten zien. Mijn vraag is dan ook; hoe laat je dit zien? kun je gewoon een kopie afdrukken van je saldo? of hoe werkt dit precies?

  Ik hoop dat jullie hier meer over weten!
  Bedankt alvast. Hele fijne blog!

  1. Hoi Lisa,

   het overleggen van je spaargeld kan prima, als je maar simpelweg bewijs hebt dat je niet gaat zwerven/werken in de US. Kopie van je saldo kan prima, hebben wij ook gedaan (al hebben we dit overigens niet hoeven laten zien, maar ok). Het feit dat je student bent en nu op reis gaat is niet vreemd, dit verhaal zullen ze dagelijks aanhoren. Als verdediging zou je kunnen opvoeren dat je een vervolgstudie of baan in het vooruitzicht hebt, of iets dergelijks. Het totaal verhaal moet kloppen en logisch zijn, dan komt dit wel goed.

   gr

 65. Beste admin,

  Voor mijn DS-160 formulier heb ik een verkeerde pasfoto gebruikt. Voor mijn afspraak over 2 weken neem ik de juiste pasfoto’s (juiste formaat) mee, alleen kan ik de foto op mijn DS-160 formulier niet meer wijzigen. Gaat dit een probleem zijn bij de afspraak?

  Verder heb een J-1 visum aanvraag omdat ik voor 6 maanden stage (bij Harvard Universiteit) ga lopen in Amerika. Hierbij krijg ik stage vergoeding. Alleen hoorde ik dat ik bij het gesprek niet moest vermelden dat ik stage vergoeding krijg omdat ik dan eigenlijk een ander visum nodig heb, klopt dat? Het is namelijk wel handig als bewijs hoe ik het allemaal ga betalen.

  1. Hoi Sofie,

   op je eerste vraag: wij hadden hetzelfde probleem met de pasfoto’s, was toen voor ons geen probleem bij het consulaat.
   Op je tweede vraag: hier staat me wel iets van bij inderdaad, maar concreet kan ik ’t je niet zeggen, omdat wij geen stage hebben gelopen en daarmee ook niet te maken hebben gehad met vergoeding of salaris…

   gr

  2. Hi Sofie! Ik heb op dit moment precies hetzelfde probleem. De foto die ik heb geupload voldoet niet aan de eisen dus ik wil een nieuwe laten maken, maar de foto die ik dan zou meenemen naar mijn afspraak verschilt dan van de foto die op mijn DS-160 formulier staat. Hoe is dit bij jou afgelopen?

   1. Hoi,

    wij hadden ook een andere foto op het DS-160 formulier dan tijdens de afspraak, maakte voor ons toen niet uit. Ze controleren de pasfoto die je bij hebt nog bij de ingang op juistheid, omdat deze in je visum/paspoort komt.

    gr

  1. Hoi,

   wij hebben niet alles laten vertalen in het Engels, alleen de intentieverklaring van onze toenmalige werkgevers. Verder heb je aan een actueel rekeningoverzicht voldoende. Uiteindelijk hebben wij alles niet hoeven laten zien, echter kan dit per persoon verschillen.

   succes.

 66. Hi Admin,

  Ten eerste bedankt voor je forum. Ik ontvang eind oktober mijn DS document en heb mijn visum nodig voor 7 december. Hierdoor vroeg ik mij af hoe het inplannen van een interview gaat? Zijn er veel tijdslots open of duurt het een lange tijd voor ik een interview kan inplannen?

  Ik verwacht zelf weinig problemen bij het interview, aangezien ik op een exchange ga en mijn engels gewoon prima is. Ik hoop dat ik hier niet te naief in denk.

  Alvast bedankt!

  1. Hoi,

   ik vond toen de tijd tussen aanvraag en afspraak meevallen, maar hoor ook ooit verhalen dat dit wat langer duurt. Alles heeft uiteraard te maken met het aantal aanvragen. Wij konden toen kiezen uit een aantal tijdslots, eenmaal daar aangekomen waren onze pasfoto’s niet goed en moesten we ad hoc nieuwe laten maken in Amsterdam, waardoor we nog net voor 10:00 binnen waren. Dus er is enige flexibiliteit, zodra je je aangemeld hebt bij binnenkomst…

   succes

   gr

 67. Hoi hoi
  Ik heb laaste 4 jaar 2 keer naar lis angeles geweest bij mijn oudwrs voor 1 mand visit
  En ik wil deze jaar ook gaan ik heb esta visum gevraagd maar niet goed gekeurd
  En ik moet nu naar ambsade gaan om visa te vragen
  Maar ik wil weten krijg ik visa of misschien niet?
  Gr
  Noosh

  1. Hoi,

   bij je aanvraag voor het visum wordt gevraagd of een eerdere aanvraag van een visum of esta is afgekeurd. Dit zou dus een “ja” moeten zijn. De kansen op een visum zullen dan slinken ben ik bang….Maar zekerheid kan ik je daar ook niet over geven…

   succes

 68. Beste Admin,

  Ik vroeg mij af of ik ook een medische documentatie nodig heb aangezien ik dat op de site zag. Echter, zie ik hier niemand die ook een medisch verslag oid heeft. Weet jij hier meer van af?

  Groeten,
  Lars

 69. Hallo, fijn dat er een een blog is om vragen te stellen over werken in USA.
  Bij het invullen van het D160 formulier loop ik vast bij het deel U.S. Point of Contact Information.
  Ik ben begonnen met het invullen van het D160 form omdat ik in USA heb gesolliciteerd en daarbij de vraag heb gekregen of ik gemachtigd ben om te werken in USA. Dat zou dus een Nee worden omdat ik nog geen D160 form in heb gediend en dus nog niet zover dat ik een visum heb aangevraagd. Nu vraagt het formulier onder topic U.S. Point of Contact Information of ik een contact(persoon) in USA heb. Dat zou bijvoorbeeld een toekomstige werkgever kunnen zijn. Maar ja, dat is nog niet zeker dat ik word aangenomen omdat ik eerst een visum moet hebben. Dus aan de ene kant moet ik eerst een visum aanvragen om verder te kunnen solliciteren en aan de andere kant wil het D160 form dat ik mijn eventuele toekomstige werkgever opvoer. Ik zit nu dus ff in een loop. Hoe dien ik dit deel van het form nu in te vullen? Als ik kies voor Do Not Know kan ik niet verder omdat ik niet beide kan opvoeren bij Organization Name en Contact Person. Resumé: Help!! Thanks.

 70. Is er ook een mogelijkheid tot een visum aanvraag die langer is dan 6 maanden? Wij willen de pct lopen, en zijn aan het kijken voor meer tijd?

  1. Beste,

   er is een mogelijkheid om je 180dagen-visum tijdens je verblijf te verlengen. Ik durf niet helemaal te zeggen hoe dit in zijn werk gaat, aangezien dit voor ons niet van toepassing was, maar dit is wel te vinden via wat speurwerk op internet, dan wel de site waar je het visum aanvraagt….

   succes

 71. Bazs
  Dag, ik ben laatste weken naar mij Amerikaanse vriend in NY gereisd, maar ben ik door de douane met mijn ESTA teruggestuurd vanuit New York JFK vliegveld, ik was jaren eerder wel met ESTA toegelaten, maar deze keer mocht t niet baten, ik had eigenlijk geen retour ticket waardoor ze dachten dat ik van plan was om in US te blijven, maar kort door de bocht ik heb een Amerikaanse vriend die heb ik eerder bezocht die wilt mij nu garant staan of mij als een business partner wilt naar Amerika halen, ik heb hier 2 vragen, vraag1: wat moet hij precies doen om deze proces succesvol te laten verlopen, vraag2: ik heb momenteel geen werk sinds 3 jaar, en leef van een Bijstandsuitkering, maar daarvoor heb ik verschillende bedrijven gehad maar ben failliet gegaan, heeft t dan effect op het proces ?, en graag geen korte antwoorden geven want ik vind t belangrijk om een goede antwoord te hebben, Alvast bedankt

 72. Omdat ik veel heb gehad aan alle ervaringen die hier gedeeld werden:
  Afgelopen dinsdag had ik mijn afspraak om 9 uur bij het consulaat. Ik was er om 08:25, toen stond er al een rij van een man of 50… uiteindelijk om half 10 was ik binnen. Iedereen in de rij had een afspraak om 9 uur. Je wacht buiten, daar is geen overkapping dus ik was heel blij dat het droog bleef. Eenmaal na de (onaardige) security werd ik snel geholpen en werd na een aantal vragen (gesprek duurde maximaal 3 minuten) mijn visum toegekend. Woensdag eind van de middag ontving ik de track &t race en donderdagmiddag had ik mijn paspoort, met visum, weer terug 🙂 goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor de juiste foto’s, formulieren en heb je verhaal helder.

 73. Hallo,

  Ik heb over een paar weken mijn interview bij het consulaat, en ik heb het vermoeden dat mijn digitale foto bij mijn D-160 form niet helemaal goed is…, volgens de informatie van het consulaat moet ik ook een US-size pasfoto meenemen, zou het erg zijn als dat een andere foto is als de foto op mijn D-160 form?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Uw kritische reisgids naar ver weg